Nyhetsbrev juni 2017

Nyhetsbrev juni 2017

Nyhetsbrev från Föreningen DIS

Hej!

Nu är sommaren här! Vi önskar dig några sköna månader med mycket sol och kanske utflykter till arkiv eller ut på landet för att söka reda på förfädernas torp och gårdar. Vi kanske ses på Släktforskardagarna i Halmstad 26-27 augusti? Läs mer om Släktforskardagarna nedan - det är Sveriges största släktforskarmässa.


Diskulogen nr 117, juni 2017

Nya numret av Diskulogen har kommit ut och finns nu också på webben.

Du kan också läsa tidningen på din platta. Du vet väl att alla äldre nummer av Diskulogen finns på webben? Du hittar dem lätt på samma sida som nya tidningen, längst ner under rubriken Relaterat innehåll. De senaste numren är endast tillgängliga för medlemmar i DIS. Använd dina inloggningsuppgifter som du använder till Disbyt eller som står på välkomstbrevet som du fick när du blev medlem.

Läs Diskulogen nr 117!

Webbshopen

Passa på och besök shoppen och bekanta dig med våra senaste nyheter. Fyll på med böcker till hängmattan i sommar!

Den här gången rekommenderar vi handboken Soldatforska. Dels är den aktuell för att vi hjälper till med bakgrundsinformation inför en flytt av ett ryttartorp till Friluftsmuseet Gamla Linköping. Dels för att vi tror att du kommer att göra många utflykter i dina förfäders fotspår och leta efter gamla torp. Passa på att läsa på lite innan du ger dig ut.

Gå till Dis webbshop!

Disgen 2016

Nu tjatar vi igen! Varför inte ägna några sommardagar åt att bekanta dig med den nya versionen av Disgen? Det har hänt mycket sedan den första versionen kom för drygt ett år sedan, fem uppdateringar har det blivit. Några undrar vad som händer med alla flockarna? De följer med, i form av en flagga istället för ett flocknummer, glöm inte att kryssa i att du vill använda dig av flaggor i samband med att du gör kopieringen av materialet från Disgen 8. Sedan söker du snabbt upp dem och kan arbeta på samma sätt som tidigare med olika delar av släktträdet. För att söka, det går väldigt snabbt i Disgen numera. Det går att göra en massa spännande sökningar. Nyfiken?

Testa, det kostar inget, och vill du ha hjälp så ta kontakt med någon av Föreningen DIS faddrar som kan hjälpa dig. Lek lite med programmet under en månad men ha kvar den gamla versionen av Disgen så länge du vill. När du väl bestämt dig för att gå över till den nya versionen kommer du inte att ångra dig. Till Disgen finns det dessutom en handledning på nätet, allt för att kunna hålla den uppdaterad i samma takt som programvaran. Det finns också en inbyggd hjälpfunktion som du når genom att trycka F1på tangentbordet. Många funktioner i programmet kan du också använda snabbkommandon till, bra för dig som inte använder mus. För dig som har frågor om Disgen kan vi också rekommendera Dis Forum och Facebookgruppen Jag gillar Disgen. Som synes finns det en mängd stödfunktioner för dig som användare. Så testa gärna!

Hämta programmet!

Släktforskardagar i Halmstad

Årets släktforskardagar - en stor mötesplats och mässa för alla släktforskare - går av stapeln den 26-27 augusti 2017 i Halmstad. Årets tema är Vägar till västerhavet och flera intressanta föredragshållare finns på plats. Besök oss i monter nr 168 där du till exempel kan se mer om Disbyt - ett verktyg för alla våra medlemmar, kanske särskilt aktuellt som en genväg i jakten på DNA-släktingarna.

Läs mer!

Släktforskningstips

Kungliga bibliotekets (KB) digitala tidningstjänst fortsätter att växa. Innan året är slut kommer det att finnas 60 olika svenska dagstidningar att söka i. Tidningarna är en ovärderlig skatt när du söker för uppgifter om dina förfäder och din hembygd. Prova dig fram på KB:s söktjänst och se vad du hittar!

Gå till KBs söktjänst!

Tidningsupprop

Som vi just nämnde ovan håller Kungliga Biblioteket på att digitalisera gamla svenska dagtidningar. Nuvarande tolkning av lagen om upphovsrätt innebär att man har satt en tidsgräns vid 1895. Hjälp till att påverka politikerna - skriv på Släktforskarförbundets upprop för att göra tidningar nyare än 1895 tillgängliga.

Upprop!

Semestertider på vårt kansli

Semestertider innebär många besökare i Gamla Linköping. Men vårt kansli och Forskarstuga är stängda 17 - 30 juli så tänk på det när du planerar sommarens besök i Gamla Linköping.


Vårt nyhetsbrev på webben

Du vet väl att vårt nyhetsbrev även läggs upp på webben nu? I nyhetsbrevet som skickades i april kunde du bland annat läsa om Släktforskarförbundets Gravstensinventering. Det är ett tips på en bra sommaraktivitet.

Läs aprilbrevet här.

Frågor eller synpunkter?

Du kan alltid ställa frågor eller lämna synpunkter i DIS Forum eller genom att kontakta verksamhetsledare Christer Gustavsson (christer@dis.se) eller ordförande Daniel Berglund (ordf@dis.se).