Nyhetsbrev november 2023

Nyhetsbrev med blandning av information och nyheter. Skickades ut till alla medlemmar 23 november.
Brevbäraren kommer med nyhetsbrev november 2023.

Nyheter och tips från Föreningen DIS

Hej!

Julen närmar sig och det är dags att tänka på eventuella julklappsinköp. I DIS webbshop finns nu presentkort att köpa, till exempel vid jubileum, alla hjärtans dag, bröllop, och som sagt till jul … Sista beställning av produkter till denna jul är den 10 december.

Mycket snart kommer också nästa utgåva av databasen “Sveriges dödbok” att finnas tillgänglig i DIS webbshop. Dödboken är den nionde i ordningen och täcker åren 1815–2022. Läs mer längre ner i nyhetsbrevet. Vi vill också påminna dig om möjligheten att använda din föreningsrabatt för 2023 i Släktforskarförbundets Rötterbokhandel. om du inte använt den tidigare i år.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Sveriges olika “folkräkningar”

Riksarkivets folkräkningsdatabas för 1930 har nu uppdaterats med 125 386 sökbara personer i 57 församlingar från sju län.

I Digitala forskarsalen på Riksarkivets webbplats finns folkräkningar för 1860–1910 samt 1930. Du hittar dem under Specialsök> Folkräkningar (Sveriges befolkning).

Folkräkningen innehåller uppgifter om alla personer som var skrivna i Sverige vid olika årtionden. Över 23 miljoner personer finns sökbara. Information om en person i folkräkningen kan ge viktiga grunddata till att gå vidare in i andra arkivhandlingar, exempelvis kyrkböckerna.

Läs mer i Rötters nyheter

Här ser du översikten för 1930


Beskrivning av släktskap

Ibland kan det uppstå lite huvudbry i hur man ska benämna sina släktingar i olika led. Det förekommer dessutom olika benämningar såväl inom Sverige som i utlandet. Det kan vara viktigt att kunna benämna dem riktigt om man har kontakt med till exempel andra forskare eller en DNA-träff. På ArkivDigitals blogg finns det ett inlägg som försöker leda oss in på en förklaring av hur olika släktled kan benämnas.

Beskrivning av släktskap


Ska du träffa släkten i jul – ta med appen Släkten!

Vi hoppas att du som använder Disgen 2023, Disgen 2021 eller Disgen 2019 känner till appen Släkten. Det är en app som är utvecklad för att lätt överföra från Disgen till en smarttelefon eller platta. Appen Släkten finns att köpa i Google Play för Android-enheter och i AppStore för iPhone/iPad och kostar 50 kronor (engångssumma).

Det är med appen Släkten smidigt att överföra direkt från Disgen, som ett utdrag under Arkiv - Dela släktdata. Det krävs ingen nedladdning/uppladdning utanför Disgen och din egen dator. Du har appen med dig på valfri Android- eller iOS-enhet och visar familjen och släkten din släktforskning. Så kan du samtidigt be dem mejla dig rättelser och uppdateringar som du för in när du sitter vid din dator och ditt Disgen igen.

Läs mer om appen Släkten

Starthjälp för appen Släkten


Uppdatera till Disgen 2023.3

Sedan några veckor tillbaka finns det en helt gratis uppdatering till Disgen version 2023.3 för dig som tidigare köpt någon Disgen 2023-version. Den innehåller främst felrättningar av olika slag, något rör den automatiska källhanteringen, något annat rör n-männinglistan, något rör kartorna. Det finns ingen anledning att vänta, utan se till att du hämtar hem den!

Uppdateringen kan komma automatiskt till dig eller så kontrollerar du manuellt efter uppdateringen. Använd Disgens menyalternativ "Sök efter uppdateringar..." i Hjälp-menyn. Via det menyalternativet hamnar du i Disgens hjälp där det finns en länk till webbsidan där du kan ladda ned den senaste versionen av Disgen.

Om du har en äldre version av Disgen så läs mer om priset för en uppgradering från äldre versioner på sidan om att köpa Disgen.

Köpa uppgradering till Disgen 2023 för dig som har en äldre version


Sveriges dödbok nr 9 – 1815–2022

Som vi har skrivit om i tidigare nyhetsbrev så kommer nu den nya versionen av databasen Sveriges dödbok från Släktforskarförbundet. Den ska komma i två versioner, en usb för PC för ett engångspris, och en webbversion för abonnemang. Usb-versionen släpps i Rötterbokhandeln den 24 november och vi kommer att få den till DIS webbshop under den nästkommande vecka.

Du kommer alltså kunna köpa usb-stickan hos DIS eller i Rötterbokhandeln, om du köper den i Rötterbokhandeln så se till att du har loggat in som medlem i en förening för att få medlemsrabatten.

När det gäller den webbaserade versionen av Sveriges dödbok 1815–2022 meddelar Släktforskarförbundet att den är försenad, och att man inte vet just nu när den kommer att bli tillgänglig för abonnemang.


Vill du lära dig mer om Disgen 2023?

Du vet väl om att det finns en omfattande handledning på webben till Disgen med artiklar om olika funktioner. Du kan alltid använda F1-knappen eller Hjälp-menyn i Disgen för att hitta dit.

Handledningen för Disgen 2023

Läs om Disgen 2023 och kartfunktionen

Läs om Disgen och DNA-rapporterna


Prova Disgen 2023

Om du överhuvudtaget inte använt Disgen så finns det möjlighet att prova Disgen i en månad innan du köper en licens. Du får tillgång till alla Disgens funktioner. När du sedan köper Disgen får du en licensnyckel och kan fortsätta med det material du redan matat in. Du förlorar inga data.

Tänk på att tipsa om detta till din kompis som går och funderar på vilket släktforskningsprogram hen ska använda i sin forskning.

Läs om och ladda ner Disgen


Nyhet - Skifteskartor för Disgen

Föreningen DIS erbjuder nu anpassning till Disgen av en storskalig historisk karta som visar fastighetsrättsliga förändringar såsom laga skifte, storskifte, enskifte, hemmansklyvning eller ägostyckning, detsamma gäller för äldre stadskartor.

Köp möjligheten att göra en beställning av din önskade historiska karta via DIS webbshop.

Det går till och med att beställa en anpassning till Disgen av en storskalig karta som du själv hittat någonstans.

Läs mer om skifteskartor för Disgen


Digitala historiska kartor

Funderar du över vad det finns för digitala kartor tillgängliga för Disgen så finns det en sammanställning över vårt utbud på sidan över Digitala historiska kartor till din hjälp.

Där finns en kort summering över vårt totala utbud som finns att tillgå i DIS webbshop.

Digitala historiska kartor


Rabattkoden för 2023 i Rötterbokhandeln

Som medlem i Föreningen DIS får du 100 kronor rabatt på prenumeration och prenumerationspaket från Sveriges Släktforskarförbund där tidskriften Släkthistoriskt Forum ingår. Koden PWE823 använder du i Rötterbokhandeln när du vill beställa eller förnya en prenumeration. Vi har flera gånger under året gjort reklam för det, men har du inte använt den ännu så har du chansen några veckor till.

Läs om prenumerationspaketen


Planera för DIS årsmöte 2024

Föreningens årsmöte kommer att hållas lördagen den 9 mars 2024 på distans via videokonferenssystemet Zoom. Kallelse och mer information om detta kommer i nästa nummer av Diskulogen samt på webben under vintern.

Har du förslag på någon lämplig kandidat till styrelse, revisor eller valberedning i föreningen? Du kanske rentav kan tänka dig själv att ställa upp? Du är välkommen med ditt förslag till valberedningen.

Styrelsen 2023


Webbshop och juletider

Om du vill ha leverans innan julhelgen, till exempel en julklapp till någon, från DIS webbshop måste du beställa senast söndag 10 december. Om du beställer senare får du räkna med längre leveranstider över jul och nyår eftersom även kansliet kommer att fira jul och nyår med lite ledigheter.

Det är dumt att betala mer än nödvändigt när du är medlem i DIS! I Rötterbokhandeln finns ju till exempel en del av Släktforskarförbundets böcker som vi inte har i DIS webbshop, men för de böcker som finns på båda ställen kan det skilja i medlemspris men om man räknar in frakten och ser till totalpriset är Dis webbshop ofta billigast.


Nyhet - Presentkort i webbshoppen

Skäm bort dina nära och kära med ett presentkort i DIS webbshop. Det kan vara en julklapp till släktforskarkompisen, jubileum i släktforskarföreningen eller till avtackningen av styrelseledamoten som avgår efter lång och trogen tjänst.

Det finns flera olika belopp att välja bland. Presentkortet är giltigt i tolv månader från inköpsdatum. Du kan också skicka med en personlig hälsning till mottagaren.

Presentkort i webbshopen


Latin för släktforskare

En lättanvänd lista, dock inte så omfattande, men med de vanligast förekommande latinska orden som kan dyka upp i kyrkböckerna finns nu hos webbsajten Släktingar.

Det underlättar om man kan de vanligaste och mest använda latinska orden i kyrkböckerna, forskningen kan gå lite fortare framåt då. Om man ändå stöter på något ord som man inte förstår kan den här listan vara användbar för att hitta en förklaring.

Latin för släktforskare

Men vill du ha en uttömmande ordbok så rekommenderar vi Urban Sikeborgs ordbok Latin för släkthistoriker, där den tredje och utökade upplagan kom häromåret, den finns i DIS webbshop.

Köp Latin för släkthistoriker