Välkommen till föreningen DIS!

Vi gör din släktforskning enklare.

Föreningen DIS är en ideell förening som är rikstäckande och som därför är till för släktforskare över hela landet. Vi har ungefär 20 000 medlemmar i Sverige – och dessutom några hundra medlemmar utomlands. Medlemsavgiften är 190 kr per kalenderår.

Som medlem i Föreningen DIS...

  • har du åtta regionföreningar att välja på där du kan få utbildning, gemenskap och delta i föreningens verksamhet
  • har du tillgång till 70 % av Sveriges befolkning mellan 1750 och 1900 i databasen Disbyt
  • kan du köpa föreningens egenutvecklade program Disgen för att registrera din forskning, till exempel din egen släkt. Du har det i din egen dator och har därmed full kontroll över dina data. Enligt en enkät som Sveriges Släktforskarförbund gjorde vårvintern 2016 så är Disgen det vanligaste programmet som installeras på egen dator (PC). 
  • får du tidningen Diskulogen - Sveriges största tidning för släktforskare - i din brevlåda fyra gånger om året
  • kan du få support från föreningens faddrar när det kör ihop sig

Läs mer om dina medlemsförmåner!

Medlemmarnas databas Disbyt - genvägen i din forskning

Disbyt är uppbyggd av DIS-medlemmar som har skickat in bidrag från sina släktforskarprogram, idag med 40 miljoner poster! Disbyt fungerar både som ett matchningsverktyg och som sökverktyg. Personerna i ditt bidrag jämförs med den befintliga Disbyt-databasen, vilket resulterar i en lista med släktforskare som forskar på samma personer som du. Du kan också söka direkt i databasen på nätet.

Disbyt är en genväg både i din vanliga släktforskning och i din DNA-forskning.

Disgen - registrera, analysera och presentera dina anor

DISGEN är Sveriges mest spridda släktforskningsprogram och är utvecklat av släktforskare för släktforskare efter medlemmarnas önskemål. Våra unika faddrar är erfarna släktforskare som ger kostnadsfri support (hjälp) när du behöver.

Du kan prova Disgen med full funktionalitet under begränsad tid för att bilda dig en egen uppfattning innan du blir medlem.

Disgen 2019
Disgen 2019 med familje- och personöversikt.

 

Vi ger ut digitala historiska kartor!

I vår webbshop finns många kartor som är intressanta för släktforskare. Ett av de senaste tillskotten är Generalstabskartorna för Södra verket som omfattar drygt 100 kartblad i storleken ca 45x60 cm i skala 1:100.000 och täcker södra delen av Sverige från Ystad till Söderhamn (Skåne och norrut inkluderande Gävleborgs län och Kopparbergs  län samt en smula av södra delarna i Jämtlands län). Kartbladen karterades under perioden 1827–1923.

Läs mer om olika typer av historiska kartor.

generalstabskarta.JPG
Generalstabskarta som visar Linköpings utbredning vid förra sekelskiftet jämfört med dagens utbredning som ungefär motsvarar kartbilden.

Den och flera andra kartor och handböcker finns att köpa i vår webbshop. Våra digitala kartor som kan användas fristående eller tillsammans med Disgen, släktforskningsprogrammet vi utvecklar. 

Vår webbplats dis.se

Vår webbplats, dis.se, innehåller mycket matnyttigt både för dig som släktforskare och för dig som använder våra produkter.

Varför inte gå till startsidan och utforska innehållet? Använd förstoringsglaset uppe till höger för att söka eller ta vägen genom menyerna.

 

Välkommen till föreningen DIS!