Nyhetsbrev maj 2017

Nyhetsbrev maj 2017

Nyhetsbrev från Föreningen DIS

Hej!

Vi har bytt system för utskick av nyhetsbreven. Vi hoppas du uppskattar det nya formatet!

Först har vi dock en sorglig nyhet.


En trotjänare har avlidit

Sture Bjelkåker, som var DIS ordförande under perioden 1988-2007, avled den 10 maj 2017 efter en tids sjukdom. Sture satt i styrelsen först som kassör innan han blev ordförande. När han efter 19 år började trappa ner fortsatte han som vice ordförande ytterligare ett år. Han utsågs till hedersmedlem 2009.

Sture hade ett varmt intresse för Föreningen DIS och dess regionföreningar i stort och smått, men också för släktforskarrörelsen som helhet med engagemang både för Släktforskarförbundet och Genealogiska Föreningen. Han var även engagerad stugvärd i Linköping och kursledare i Dis-Filbyter. Sture var civilingenjör och flyglärare, det hände att han flög till släktforskarträffar. Ett särskilt minne är när han tog Olof Cronberg med sig i det lilla flygplanet över till Nordisk Slektforskartreff på Åland 2003 – vi andra tog färjan men fick se foton efteråt. Vi hade ett bra samarbete under våra gemensamma år i styrelsen och även därefter.

I nästa Diskulogen kommer minnesord över Sture.

Vi är tacksamma för allt han gjort och tänker på hans anhöriga.

Föreningen DIS genom Eva Dahlberg.


Har du provat Porträttfynd?

På Släktforskarförbundets webbplats Rötter finns en databas, Porträttfynd, där du kan söka porträttbilder med en rad olika kriterier som fotografens namn, geografiska begrepp, fotografiets innehåll (som till exempel ”två män” eller ”tre kvinnor” eller ”ett barn”) samt fritext.

Porträttfynd innehåller nu mer än 170 000 porträttbilder och det är inte alls omöjligt att någon av dina släktingar finns med där!

Bra att veta - det finns en sluten facebook-grupp med samma namn men den har ingen anknytning till Släktforskarförbundets databas Porträttfynd. Facebookgrupper har allmänt sämre sökfunktioner än en webbsida eller webbaserad databas. Släktforskarförbundets databas är öppen för alla att se och söka i och man ser kommentarer som kan vara till hjälp med identifiering. Det finns också ett perspektiv att materialet bevaras för framtiden när det ligger hos Släktforskarförbundet. I Porträttfynd på Rötter kan du också länka samman bilder och jämföra två bilder.

Gå till Porträttfynd!

”Emigrantforska på nätet”

Nu finns en helt ny handbok, Emigrantforska på nätet, som tar upp alla de nätbaserade källor, databaser och sökvägar som du har möjlighet att använda dig av i jakten på dina emigrerade släktingar. Förutom svenska källor behandlas också amerikanskt material som blivit tillgängligt på internet.

Till webbshoppen!

Tips om bouppteckningar

Hur många teskedar hade din farfarsfar? Bouppteckningar är spännande av flera anledningar. Både ingressen med efterlevande och den materiella redovisningen är till god hjälp för dig i din släktforskning. Nu kan du enkelt - från Skatteverket - beställa bouppteckningar från 2001 och senare och få dem inom någon timme. De äldre beställs som tidigare från landsarkiven. Därtill har ArkivDigital fotograferat många bouppteckningar och många bouppteckningsregister.

Läs om bouppteckningar!

Disbyt – ditt matchningsverktyg

Disbyt är vår databas som hjälper dig att hitta andra som forskar på samma personer som du. Fullt utbyte av Disbyt får du om du själv skickar in ett utdrag från din släktforskning. Du kan skicka in det som ett GEDCOM-utdrag från ditt program om du inte använder Disgen. Du behöver inte oroa dig för att ta bort personer som fortfarande är i livet, eftersom de inte publiceras i Disbyt-databasen.

Läs mer om Disbyt!

Disgen – ditt forskningsverktyg

Vi har kanske sagt det förr, men Disgen 2016 har det mesta du behöver för att hålla ordning i din släktforskning. Aktuell version är 2016.5. Om du fortfarande kör Disgen 8 är det dags att uppdatera!

Läs mer om Disgen!

Vårt bästa släktforskningstips?

Vårt allra bästa tips är att du delar med dig av dina egna erfarenheter till andra släktforskare. Hör av dig med tips, kort eller långt, så publicerar vi dem. Du kanske har hittat någon bra källa eller kommit på någon bra metod? Du kanske vill varna andra för att göra någon viss slags fel? Tipsa andra! Skicka dina tips till nyhetstips@dis.se

Skicka ett tips!

Frågor eller synpunkter?

Du kan alltid ställa frågor eller lämna synpunkter i DIS Forum eller genom att kontakta verksamhetsledare Christer Gustavsson (christer@dis.se) eller ordförande Daniel Berglund (ordf@dis.se).