Nyhetsbrev december 2018

Nyhetsbrev december 2018

God jul med tips och inspiration från Föreningen Dis

Hej!

God jul och gott nytt släktforskningsår med Dis!

Det är nu du kan passa på att umgås med släktingarna, använda hjälpmedel som nya upplagan av Sveriges dödbok eller Sveriges befolkning 1990 för att komplettera och diskutera när ni sitter där och pratar om gamla foton eller brev eller tittar på DNA-resultaten. Slå upp i Disbyt eller lek med Discount och se hur vanliga släktens namn varit genom tiderna, och involvera resten av familjen.

Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Diskulogens decembernummer

Nu finns kommande nummer av Diskulogen att läsa på webben. Läs om hur stor glädje Urban Carlbäcker fick av sitt första Disbyt-bidrag. Josefine Nilson reder ut hur mycket sanning det ligger i en av släktens skrönor som berättats i generation efter generation. Och så mycket mera.

Läs Diskulogen

Medlemsavgiften för år 2019

Med kommande Diskulogen (papperstidningen alltså) följer en inlaga med inbetalningskort för medlemsavgiften 2019 tillsammans med lite information. Vi ber dig att kontrollera dina adressuppgifter, e-postadress med mera och anmäla ändringar till kansliet, via webbformuläret. OBS - inlagan är tvåsidig och innehåller instruktioner!

Kolla och ändra adress!

Tur i oturen?

Har någon i din släkt varit med om en konkurs? Domstolsarkivens konkursakter kan innehålla uppgifter om familjemedlemmar och lite intressanta detaljer som kan ligga till underlag för din berättelse.

Läs artikeln!

Unik hjälp för östgötaforskare

Mari-Anne Olsson har gjort avskrifter av bouppteckningsingresser och upprättat förträffliga register till för alla östgötska härader, samt Tjust i Småland, och städer i Östergötland.

De kan tyckas ointressanta nu när bouppteckningar finns fotade både hos ArkivDigital och Riksarkivet men hennes register innehåller så mycket mera som du har svårt att hitta utan registren.

Läs artikeln!

Vem vann en handbok?

Det var många som skickade in sitt allra första bidrag till Disbyt under november månad 2018 men vem vann en av förbundets handböcker? Vi väntar med spänning på vem som vinner lotten och vilken bok som väljs.

Missa inte möjligheten att få hjälp från Disbyt innan du hinner bli klar med din släktforskning! Eftersom det gjorts ovanligt många nya bidrag under hösten, så kan det vara idé att förnya ditt eget bidrag också, det är ju så mycket nytt att jämföra med.

Gör ett Disbyt-bidrag

Köp Disgen 2018

Unna dig ett modernt svenskt släktforskningsprogram för att enkelt registrera, analysera och presentera din forskning.

Disgen är lätt att använda för nybörjaren. Disgen innehåller också åtskilliga finesser som du har användning för om du är en erfaren släktforskare. Det mest unika med Disgen är att du enkelt kan arbeta med flera familjer eller släktträd parallellt.

Tänk på att våra faddrar alltid finns till din hjälp när du bäst behöver dem.

Köp Disgen 2018!

Försäkra dig om nya Sveriges dödbok 7

I november kom den slutliga, fullständiga versionen av Sveriges dödbok 7 med kompletta uppgifter för perioden 1860 till 2016 med gratis komplettering för 2017 när de uppgifterna blivit tillgängliga från Försäkringskassan till Släktforskarförbundet. Efterfrågan blev enorm så leverantören av USB hinner inte leverera för att möta försäljningen. Men vi har DVD i lager för omedelbar leverans.

Sveriges dödbok är en sökbar databas som tagits fram av Släktforskarförbundet med uppgifter ur myndighetsdatabaser och genom projektet "Namn åt de döda".

Sveriges dödbok är ett oumbärligt redskap för släktforskaren!

Beställ!

Föreningen DIS i Släkthistoriskt Forum

I det senaste numret av Släkthistoriskt Forum porträtterades DIS i en längre artikel.

Vad släktens saker berättar utgör annars temat för årets sista nummer av tidningen där flera artiklar berättar om hur du lär dig mer om historien bakom gamla släktföremål. I tidningen får du bland mycket annat spännande svar på DNA-frågor, lära dig tyda gammal handstil och hjälp att hitta till fantastiska släktforskningsresurser på nätet.

Prenumerera du med! För bara 275 kronor får du en helårsprenumeration på den klassiska tidningen som har hjälpt släktforskare med råd, tips och inspiration sedan 1970-talet.

Beställer du prenumerationen innan den 1 januari 2019 får du Släktforskarnas almanacka 2019 på köpet (gäller så länge lagret räcker).

OBS! När du beställer, missa inte att bocka i den särskilda rutan för att få premien!

Till erbjudandet


DIS årsmöte 2019

Årsmötet 2019 blir den 9 mars på Scandic Hotel i Mölndal. Sista dag för att lämna motioner är den 15 januari. Kallelse och förslag till agenda finns i decembernumret av Diskulogen. Mer detaljer och årsmöteshandlingarna publiceras efter hand på DIS hemsida.


Frågor eller synpunkter?

Du kan alltid ställa frågor eller lämna synpunkter i DIS Forum eller genom att kontakta verksamhetsledare Christer Gustavsson (christer@dis.se) eller ordförande Daniel Berglund (ordf@dis.se).