Nyhetsbrev juni 2019

Nyhetsbrev juni 2019

Provat nya Disbyt?

Hej!

Dags för lite tips från Dis. Men inte fler än att du hinner med semester med släkt och vänner, resor och hängmattan.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.

Diskulogen juni 2019 (nr 125)

Nu finns sommarnumret av Diskulogen att läsa på webben. Läs om medlemmarnas berättelser om lotsar, kolportörer och emigranter. Som vanligt finns artiklar om våra främsta verktyg Disbyt och Disgen. Du kanske har något intressant att berätta från din forskning? Skriv en artikel, lång eller kort!

Läs Diskulogen!


Prova nya Disbyt!

Passa på?

I Disbyt styrs normalt dina möjligheter (till exempel att kunna “klättra” i släktträden) av dina egna bidrag till Disbyt - men för tillfället har alla medlemmar full tillgång till nya Disbyt. Det finns nya sökmöjligheter som bl.a. innebär att du inte behöver ha med efternamnet i sökningen.

Vi laddat upp samma data som finns i klassiska Disbyt. Det är inte säkert att du får samma resultat i nya Disbyt som i klassiska Disbyt eftersom de är bearbetade på olika sätt.

Prova och se vad du tycker!

Det kan röra sökresultat, sökmöjligheter, presentation, information etc. Bearbetningen som Disbyt-ombuden gör är inte ändrad utan det är endast presentationen på webben som är ny.

Välkommen med dina synpunkter på Dis Forum. Där kan du också följa när vi uppdaterar data och programvara.

Sök i nya Disbyt!


Få ut mer av din släktforskning!

Våra faddrar är en underskattad resurs som står till medlemmarnas förfogande. Uppgradera till Disgen 2019 och få tillgång till nyheterna. Tveka inte att ta hjälp av faddrarna om du behöver.

Disgen passar både för nybörjaren och den mer erfarna. Disgen är programmet som växer med dig. Satsa på ett modernt svenskt släktforskningsprogram för att enkelt registrera, analysera och presentera din forskning. Disgen är unikt tack vare att du enkelt kan arbeta med flera familjer eller släktträd parallellt vilket du har stor glädje av om du t.ex. använder DNA-tester i din forskning.

Köp Disgen!

Föreningens faddrar alltid finns till din hjälp när du bäst behöver dem.

Faddrar till din hjälp!


Ladda för Släktforskardagarna i Borås

Släktforskardagarna 2019 arrangeras den 24-25 augusti av Borås Släktforskare i samarbete med Sveriges Släktforskarförbund, ArkivDigital och värdstaden Borås.

Kom och besök Dis - och givetvis alla andra utställare.

Läs mer!


Semestertips

En app att ta med sig ut på sommarens utflykter i släktens spår. Kyrkguiden är en karta med information om vilka kyrkor som finns i närheten.

Du kan se information om kyrkorna, öppettider och aktiviteter. Du har även tillgång till alla församlingars kontaktuppgifter, bra både om du vill fråga om släktens gravar eller titta in i förfädernas kyrka.

Det varierar hur duktiga församlingarna är på att uppdatera. Vanligen hittar man uppgifter om verksamhet i kyrkan, öppettider och kontaktuppgifter samt info om kyrkan och kyrkogården, och vägbeskrivning med karta. I Skeppsås, Östergötland (eller rättare sagt den församling som kyrkan ligger i) har de varit extra duktiga på att lägga upp information. Det finns till och med en panoramavisning av kyrkan på insidan och en guidad vandring att lyssna på.

Läs mer!


Semestertips 2

Länsstyrelserna har en webbsajt med en bra karttjänst som kan användas i mobilen. I kartorna finns det flera informationslager som kan slås av eller på. Man kan t ex visa Kulturreservat eller Fornlämningar punkter. Det sistnämnda exemplet ger en röd prick för alla fornlämningar, från enstaka flintavslag till hela stendös. Modernare lämningar som torpruiner och kolbottnar finns också med.

Sveriges Länskarta


Sammanfattning av enkät

Vi skickade ut en enkät om Disgen i förra nyhetsbrevet. Det var inte så många som utnyttjade möjligheten men ni som gjorde det kan känna er glada att ni delat med er för att underlätta utvecklingsarbetet för Disgen. Vi har sammanställt det viktigaste av resultaten.

Till enkätresultatet


Frågor eller synpunkter?

Du kan alltid ställa frågor eller lämna synpunkter i DIS Forum eller genom att kontakta verksamhetsledare Christer Gustavsson (christer@dis.se) eller ordförande Daniel Berglund (ordf@dis.se).


Vi önskar alla en glad midsommar!