Nyhetsbrev oktober 2019

Nyhetsbrev oktober 2019

Dags för Disbyt

Hej!

Har du provat att söka i nya Disbyt, som är fortfarande är i testfas men ser annorlunda ut än vanliga, klassiska Disbyt? Läs längre ner hur du lämnar in och bidrar till att göra Disbyt bättre.

Nu kan du läsa Diskulogen för oktober på webben och den bör ha kommit i din brevlåda redan. Dessutom kommer tips men utan tricks.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Läs senaste Diskulogen

Nu finns höstnumret av Diskulogen att läsa på webben. Läs t ex om släktforskardagarna i Borås, Bureätten samt hur du kommer från idé till färdig släktbok och mycket annat. Som vanligt finns artiklar om DNA och Disgen.

Du kanske har något intressant att berätta från din forskning? Skriv en artikel, lång eller kort!

Läs Oktober-Diskulogen


Indelningsverket av Grill

Claes Lorentz Grills fyra band om det svenska indelningsverket har en lång historia från första tryckningen 1855 via faksimilutgåvor på 1980-talet och en CD-variant under tidigt 2000-tal till dagens fritt sökbara register på webben. Registret är resultatet av ett samarbete mellan Riksarkivet och Sveriges Släktforskarförbund.

Hitta snabbt och enkelt uppgifter om boställen, rusthåll, rotar, kompanier och regementen och mycket annat.

Sök här


Diskulogen med medlemsberättelser och tips

Vad skrevs i Diskulogen för fem år sedan? Inte helt oväntat fanns inte bara en utan två artiklar om Disbyts positiva effekter. Förutom medlemmarnas släkthistorier finns också lite tips om hur du ska tänka när du intervjuar släktingar

Diskulogen är en medlemsförmån som innehåller artiklar om släktforskning, tips om Dis verktyg och Dis-medlemmarnas egna berättelser.

Du kanske har något intressant att berätta från din forskning? Skriv en artikel, lång eller kort!

Läs Diskulogen


Du har väl skickat in ditt material till Disbyt?

I Disbyt kan du söka bland totalt 39 miljoner poster inlagda av 7000 medlemmar.

Bara en träff kan göra skillnad! Skickar du in ett bidrag till Disbyt med fler än 1000 personer så har du möjlighet att se en klickbar antavla - men du måste förnya ditt bidrag efter två år för att behålla den möjligheten, så det är kanske dags nu?

Har du inte skickat in ditt första bidrag ännu? Då är det verkligen dags! Det är lika enkelt oavsett vilket släktforskningsprogram du använder.

Läs hur du gör!


Uppdatering Disgen 2019.1

Nu finns uppdatering Disgen 2019.1 på webben för nedladdning. Uppdateringen kommer under de närmsta veckorna med automatik till användare av Disgen 2019. Appen Släkten som vi talat om dröjer lite till.

Den viktigaste rättningen i Disgen 2019.1 är nog att den försvunna kontextmenyn (högerklick) i alla notiserna i Personöversikten har lagts tillbaka. Disgens hantering av icke-biologiska relationer i GEDCOM har också setts över. Hanteringen för partner har förändrats för att minska risken att en oönskad relation utan partner skapas. Därutöver finns felrättningar som rör kartan och HTML-export.

Uppdateringen finns att hämta redan nu på Dis Webb.

Ladda ner!


“Släktforskning på riktigt” i webbshoppen

Nu finns en det en lärobok för dig som släktforskar med ArkivDigital, “Släktforskning på riktigt” av Håkan Skogsjö. Det är en pedagogisk vägvisare som guidar dig från de första stegen till de avancerade metoderna. Den är dock värdefull även om du använder andra kyrkboksleverantörer, eftersom den är en handbok i släktforskning som både nybörjare och erfarna kan ha behållning av att läsa och fräscha upp sina kunskaper.

Olika företeelser som släktforskare stöter på tas upp, som äldre tiders namnskick, mynträkning och tideräkning. Slutligen finns tips om mer udda källmaterial samt råd som hjälper dig att läsa äldre tiders handstilar.

Passa samtidigt på att titta runt i shoppen efter andra intressanta handböcker!

Shoppa!


Skivor för Mac

Vi har fått besked att ingen av Släktforskarförbundets produkter kommer att fungera för de Mac-användare som uppgraderar till nya operativsystemet Catalina. Apple släppte macOS Catalina under oktober. Det påverkar t.ex den populära Dödboken. Riksarkivets produkter har liknande problem.

Följ förbundets nyheter om Catalina på webben.

Förbundsnyheter


Har du adel i din släkt?

Har du adel i din släkt och är nyfiken på vilka äldre genealogier som finns på Riddarhuset? ArkivDigital har fotograferat omkring 140 volymer från 15 olika arkivbildare som är intressanta att studera. Bläddra i genealogier, likpredikningar och sköldebrev.

Om Riddarhuset


Sorterad lista med orter eller osorterad - det är frågan?

Har du snabbvalet med orter i Disgens notiser där det bara finns orter som startar med de första bokstäverna i alfabetet? Så blir det så småningom när du har en sorterad lista.

Läs om varför det blivit på det viset och hur du gör för att ta bort sorteringen så du verkligen får med de senast orterna du använt.

Läs artikeln


Bilagor till kyrkohandlingar

Ge inte upp om du upptäcker en lucka i församlingen du forskar i. Än finns det hopp! Ta en titt i kyrkoarkivets H-serie och se om du har turen att hitta bilagor från tiden. Enklast hittar du svaret genom att söka i NAD, nationell arkivdatabas. Det är inte alltid som bilagorna har blivit gallrade av en nitisk arkivarie.

Nationell arkivdatabas


Frågor eller synpunkter?

Du kan alltid ställa frågor eller lämna synpunkter i DIS Forum eller genom att kontakta verksamhetsledare Christer Gustavsson (christer@dis.se) eller ordförande Daniel Berglund (ordf@dis.se).