Uppdateringsinfo Disgen 2016

"Vad rätt du tänkt, fast det blev fel."
Disgen 2016.5

Du som har Disgen 2016 har nog sett att vi under sommar och höst släppt ut uppdateringar i ganska snabb takt - nummer 1 i juni till och med nummer 4 i början av november. Det var inte riktigt tanken att vi skulle ha så många uppdateringar under så kort tid!

Uppdatering 1 var planerad och kom som tänkt i början av juni. När den väl var ute såg vi att några förargliga saker hade missats, t ex gick det inte att skriva ut kartor. Bra, tänkte vi, vi rättar de där småsakerna och skickar ut en uppdatering igen.

Uppdatering 2 kom i början av juli. Nu började det komma klagomål från er som har valt förstoring på skrivbordet - något som är vanligt numera då det blir allt fler punkter på bildskärmarna. Det var en överraskning för oss, men det visade sig snart att det berodde på ändringar i utvecklingsmiljön vi använder som hade hänt och påverkat Disgen negativt. Det var inte så bra, men nu bestämde vi oss för att försöka göra det rätt och framtidssäkert. Utan att bli alltför teknisk innebär detta att vi gjorde Disgen så att Windows får reda på att Disgen minsann kan hantera olika skärmupplösningar utan problem.

Detta testades och släpptes ut som uppdatering 3.

Nu visade det sig, tack vare de automatiskt inskickade felrapporterna, att det händer ganska många "allvarliga fel" på ett par ställen som var nya för oss.  Vi lagade felen och släppte ut uppdatering 4.

 Men det fortsatte att komma klagomål, återigen från er som använder förstoring på skrivbordet. Många rapporterade att bokstäverna t ex i familjeöversikten blev enormt stora. 

disgen-uppdatering-oops.png

Efter att ha gjort en djupdykning i problemet insåg vi att lösningen på att hantera olika skärmupplösningar är ganska omfattande. Vi backar därför från lösningen vi valde i uppdatering 3 och kommer en bit in i december med uppdatering 5 där vi återgår till tidigare lösning. Den "riktiga" lösningen får komma tillbaka senare när den hunnit testas av så många som möjligt.

Vi ber om ursäkt för det besvär vi vållat er genom att komma med alla dessa uppdateringar!

Nu är det inte bara negativt: totalt i uppdateringarna 3, 4 och 5 har vi rättat närmare hundra andra felaktigheter och infört en del nyheter som många nog saknat från gamla Disgen, exempelvis dubblettkontroll vid inmatning av nya personer och kontroll/analys av notiser.

Vilka slutsatser har vi dragit? För framtiden kommer vi att vara mer försiktiga innan vi skickar ut de automatiska uppdateringarna. Nya uppdateringar kommer att bli tillgängliga på webben först, så att den som vill kan välja att ladda ner och uppdatera. Efter en tid gör vi dem tillgängliga via automatisk uppdatering. Det innebär att du själv kan avgöra om du vill ligga på framkant eller föredrar att vänta ett tag innan du uppdaterar.

För att förebygga liknande spektakel är det bra om fler medlemmar vill hjälpa till och testa nya versioner innan vi släpper dem. Många ögon ser felen snabbare än några få!

Relaterat innehåll