Nyhetsbrev mars 2021

Nu kan du läsa Nyhetsbrevet från mars 2021 med en blandning av information och nyheter.
Nyhetsbrev mars 2021

Diskulogen och andra nyheter

Hej!

Välkommen till mars månads nyhetsbrev från Föreningen DIS. Det innehåller en hel del information direkt i nyhetsbrevet men också länken till nyaste Diskulogen på DIS webb med ytterligare intressanta artiklar att läsa.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Digitala DIS-träffar

Föreningen DIS genomför flera digitala träffar för DIS medlemmar. Vi vill till exempel ge information om hur du kan använda föreningens produkter och tjänster i din släktforskning, men också mer allmänt om släktforskning. Det finns möjlighet till frågor och svar under träffen. Mötena genomförs med videokonferensverktyget Zoom, därför krävs anmälan för att delta. Våra DIS-träffar är gratis att delta i.

Kommande planerade träffar är

Emigrantforska med Anna-Lena Hultman. Torsdag 8 april kl. 18:30 (Repris av tidigare DIS-träff.)

Anmälan "emigrantforska"

Den sanna berättelsen om en liga av 18 återfallsförbrytare som härjade i södra Hälsingland under andra halvan av 1600-talet.
En något osammanhängande blandning av rättsprocesser, miljötänk, geologi, kulturgeografi, matkultur och lite släktforskning/personhistoria med Roger Persson (DIS medlem). Tisdag 27 april kl. 18:30

Anmälan "Liga av återfallsförbrytare"

Disgen 2021 fönsterhantering med Kristina Andersson. Torsdag 6 maj kl. 18:30

Anmälan "Disgen 2021"


Databas om svenska herrgårdar

Ett tips om om en webb som kan vara intressant för alla men speciellt för dig som har adel i släkten. Här kan du finna uppgifter om ägare, historia om herrgården och lite annat. Du kan söka både på gårdens namn och utifrån karta.

Svenska herrgårdar


DIS webbshop

Sveriges befolkning 2000 är den senaste utgåvan i Sveriges befolkning-serien, men det finns intressanta utgåvor för år 1970, 1980 och 1990 också. Kanske du kan hitta ny information om hur familjen som du forskar på har förändrats under 50 år om du jämför mellan de olika årtalen.

Databaser


DIS Forum

Glöm inte bort DIS Forum, platsen för de många diskussionerna och frågorna inom diverse ämnen som berör föreningen, våra produkter och släktforskningen. Du kan ställa en fråga eller själv besvara en. Läs hela tråden för att få ny kunskap inom något område eller bidra med någon visdom som du lärt dig någon annanstans.

Uppe till vänster finns det en länk som heter “Nya inlägg” om du klickar på den så får du se de nya inlägg som skapats sedan du senast besökte DIS Forum.

DIS Forum


Sök efter grav

Söker du efter en specifik grav där någon släkting är begravd? Find a Grave är en amerikansk webbplats som gör det möjligt att söka och lägga till information i en online-databas med kyrkogårdsposter.

Den innehåller världens största gravplatssamling, mer än 190 miljoner poster har skapats av medlemmarna sedan 1995. Sajten ägs numera av Ancestry, det är fortfarande gratis men har mycket reklamlänkar som du kan bortse från.

Det finns en svensk motsvarighet hos Sveriges Släktforskarförbund - på Rötter, som heter Gravstensinventeringen. Det är en sökbar databas, som dokumenterar gravstenar med fotografi på gravstenen och i förekommande fall hela gravvården, samt gravstenens text.

Du kan bidra till inventeringen genom att själv dokumentera och skicka in uppgifter till Gravstensinventeringen.

Läs mer på DIS webb om hur du kan hitta dina begravda släktingar på nätet.

Sök begravda


Diskulogen nr 132

Nu kan du läsa senaste numret av Diskulogen på DIS webb. Den innehåller artiklar, nyttigheter och allmänna tips för dig som släktforskar. Läs till exempel om hur du släktforskar i Danmark, får ut mer av DNA-resultatet och nyheterna i Disgen 2021.

Men det finns också intressanta berättelser om spännande livsöden som släktforskare har funnit i sitt arbete.

Läs Diskulogen


Vill du välja bort papperstidningen och bara få pdf?

Du kan välja om du vill ha Diskulogen som papperstidning. Det är nu allt fler som vill avstå papperstidning och läsa digitalt i stället. Även vi ger dig den möjligheten när det gäller Diskulogen. Alla nummer av Diskulogen finns som pdf-fil på DIS webb. De senaste fyra numren av tidningen ligger bakom lösenordsskydd, de äldre är öppna.

Den som vill ha enbart pdf-utgåva av tidningen (eller kanske välja tillbaka att få papperstidningen) gör ändringarna på medlemssidan, länken finns nedan.

Om du väljer att avstå helt från e-postutskick kommer vi inte att skicka föreningen DIS nyhetsbrev med nyheter och släktforskningstips till dig. Men du får då inte heller ett mejl som detta om att Diskulogen läggs ut på webben.

Ändra Diskulogen


Danska historiska kartor för Disgen

Inom kort finns kartor över Danmark anpassade för användning i Disgen.

Kartorna är uppdelade i fyra geografiska områden: Nordjylland, Mittjylland, Sydjylland med Fyn samt Själland och Lolland med Bornholm.

Inom varje område finns moderna kartor från 1900-talet i skalorna 1:1 000 000, 1:250 000 och 1:100 000 samt en karta från 1800-talet i skalan 1:20 000 förutom Sönderjylland där skalan är 1:100 000.

Kartor


Digitala släktforskardagen den 17 april

Alla släktforskare är varmt välkomna till digitala släktforskardagen lördagen den 17 april. En nätbaserad släktforskarmässa full med direktsända föredrag och flera inspelade videosessioner. Det kommer finnas något för alla intresserade släktforskare oavsett förkunskaper.

Programmet är nu fastställt i sin helhet och finns att läsa på DIS-webben.

Att delta är gratis men du måste anmäla ditt deltagande i förväg. Du kan anmäla dig från den 1 april.

Alla är varmt välkomna!

Läs om programet


101 webbplatser för släktforskare

Varje år publicerar den amerikanska tidningen Family Tree Magazine en lista med 101 webbplatser för släktforskare. Här finns många tips, inte minst för dig med släktingar utanför Norden. Läs mer om listan på Rötters sida.

101 webbplatser för släktforskare


Släktforskardagarna i Göteborg flyttas

Släktforskardagarna 2021 i Göteborg som var planerade till mitten av augusti ställs in och istället planeras för digitala släktforskardagar i 11-12 september. Anledningen är naturligtvis det aktuella pandemiläget och att det är osäkert hur det kommer att se ut i augusti.

Ny planering för Släktforskardagarna