Nyhetsbrev januari 2022

Ett något försenat nyhetsbrev här på webben som skickades ut i januari 2022.
Nyhetsbrev från föreningen Dis januari 2022

Nyheter och tips från Föreningen DIS

Hej!

I detta nyhetsbrev tipsar vi bland annat om kommande träffar och den återkommande släktforskardagen arrangerad av 6 rikstäckande släktforskarföreningar, missa inte det.

Det finns också en uppdatering av Disgen, och äntligen finns appen Släkten tillgänglig för Apple iPhone/iPad användare.

Förhoppningsvis ska vi också ha fått in ny leverans av Sveriges dödbok 8 i DIS webbshop i början på vecka 5.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Nytt nummer av Diskulogen

Decembernumret av Diskulogen blev som kanske bekant försenad men tidningen är nu utskickad och finns självklart på hemsidan.

Diskulogen


Disbyt fortsätter växa

Tack så mycket; Ann-Louise, Göran, Stefan, Christian, Christina, Eva med många flera medlemmar som under 2021 skickade in utdrag från er släktforskning till Disbyt.

Under 2021 har vi registrerat strax över 1000 utdrag i Disbyt databasen. Det högsta antal som laddats in någonsin under ett år.

Databasen innehåller nu över 24,3 miljoner personposter.

Nu fortsätter vi tillsammans att överträffa förra årets antal inskickade utdrag. Bidra du också till den fortsatta ökningen av antal poster i databasen. När du lämnat in ditt material får du en verklig jämförelse mot databasen (utan att behöva söka via webben) mot ditt eget material.

Gör ett Disbyt-utdrag


DIS-träff - DNA med FamilyTreeDNA - tisdag 22 feb

Vår medlem och fadder Tomas GH Johansson berättar om sina erfarenheter från sin DNA-forskning och hur han har använt FamilyTreeDNA, tisdag den 22 februari kl. 18.30 via Zoom.

FamilyTreeDNA grundades 2000 och var pionjär inom området genetisk genealogi. De har en bra utbredning inom Skandinavien. Föredraget är som vanligt gratis.

DNA i släktforskningen är vår egen sida med samlat material inom området.

Anmälan - DNA med FamilyTreeDNA


Riksföreningarnas släktforskardag 5 februari

Lördagen den 5 februari har åter de rikstäckande släktforskarföreningarna en avgiftsfri föreläsningsdag med flera olika föredrag från respektive förening.

Läs mer!


DIS-träff - Trackuback - onsdag 30 mars

Trackuback är en plattform för historievisualisering, där du kan uppleva din bakgrund på nya sätt. Din egen släktforskning kopplas till historiska kartor, arkeologi, demografi, till de stora historiska händelserna och tillbaka till lokalhistorien. Utforska sammanhangen dina förfäder levde i, och platserna de bodde på. Kort sagt: Sätt dig i historiens flöde.

Representanter från Trackuback kommer och berättar och visar om deras plattform.

Anmälan - Trackuback


Kalender för DIS och regionerna

Flera av de olika regionföreningarna i DIS anordnar olika träffar. Där kan det finnas fler intressanta aktiviteter så ta för vana att kika in på kalendern.

DIS Kalender


Släktforskardagarna 2022

Nu är det ett halvår kvar till släktforskardagarna 2022 i Skövde. Det här är en tidig avisering om dagarna så att du kan planera in dagarna och ta vägarna förbi Skövde 20 - 21 augusti. Programmet är långt ifrån klart men tema på dagarna kommer vara “Skaraborg – från viking till soldat”.

Släktforskardagarna 2022


Lantmäteriets historiska kartor

Har du läst den fylliga artikeln om lantmäteriets historiska kartor skriven av Ingrid Belfrage från Gävle? I artikeln beskriver Ingrid hur hon lärt sig om de historiska kartorna och vilken nytta hon haft av dem i sin släktforskning. Ingrid berättar om att det finns över en miljon historiska kartor och andra handlingar. Men man måste söka efter dem och i artikeln beskrivs ingående hur du söker efter olika kartor. Till slut berättar också Ingrid om sina fynd i den rika kartskatten.

Läs mer om Lantmäteriets historiska kartor


Appen Släkten för iPhone/iPad

Appen Släkten finns nu också för köp i App Store för den som vill ha med sig sin släktforskning i sin iPhone eller iPad. Den finns sedan tidigare även för Android-enheter.

Med appen Släkten finns möjlighet att visa genealogiska data, ditt släktträd, från Disgen i din smarttelefon eller surfplatta. Kan vara bra vid en släktmiddag eller som stöd vid diskussioner om anorna i släkten.

Appen Släkten


Disgen 2021.2

Sedan några veckor finns Disgen 2021.2 för nedladdning så att du kan uppdatera Disgen 2021 Uppdateringen är gratis. Uppdateringen kommer också ske automatiskt från Disgen 2021.1. Uppdateringen innehåller flera felrättningar som har upptäckts men även några små nyheter, bland annat funktioner för att redigera flaggor.

Om du inte har köpt Disgen 2021 så finns den för nedladdning och köp på DIS webb och DIS webbshop. Priset skiljer beroende på om du har någon äldre version av Disgen eller ingen alls.

Disgen 2021.2


DIS webbshop

Sveriges dödbok 8 täcker åren 1830–2020 och innehåller namn, födelse- och dödsdatum, civilstånd, dödsförsamling och adress till i stort sett alla svenskar som dog mellan dessa år, totalt mer än 15 miljoner människor. Den levereras på usb och fungerar bara på PC. Du kunde läsa om den nya versionen i Diskulogen nr 135.

Sveriges dödbok 8


Buggfix till Sveriges dödbok 8

Efter att försäljningen av Sveriges dödbok 8 börjat upptäcktes ett fel för ett tiotal kyrkobokföringsdistrikt, där födelseorten fallit bort för några tusen personer födda på 1920-talet och några decennier framåt. Detta kan du åtgärda genom att hämta och installera en rättelsefil (patch) som finns på Rötter.

Länk till buggfixen


Föreningen Dis kartgrupp

Det finns en Facebookgrupp “Föreningen Dis kartgrupp” för dig som är kart- och bildintresserad Disgen-användare. Lena Ringbrant Ekelund erbjuder i den gruppen flera olika kurser i kart- och bildhantering.

Gå med i gruppen och håll ögonen öppna för om det dyker upp några kurser som du kan anmäla dig till.

Föreningen Dis kartgrupp


Film om historiska kartor

En videoinspelning från ett föredrag av Sara Williamsson, historisk arkeolog, som berättar om det unika, äldre kartmaterial som finns i Sverige. Vad är det för skillnad på en geometrisk karta och en laga skifteskarta? Vad betyder de små strecken på kartan? Och varför är alla hus gula? Vi tittar bl.a. på var kan man hitta de olika kartorna, hur man tolkar dem och vad kan man göra med informationen idag.

Historiska kartor - en introduktion