Nyhetsbrev Oktober 2022

Nyhetsbrev med blandning av information och nyheter. Skickades ut till alla medlemmar 26 oktober.
Laptop med indikation om att du fått mejl.

Nyheter och tips från Föreningen DIS

Hej !

Höst och grådassigt utomhus, då passar vi på att lära oss mer om släktforskning så vi kan komma vidare i våra efterforskningar. Anmäl dig till DIS-träffarna, dels om ArkivDigitals utbud, dels om hur du kan forska i olika domstolsarkiv. Därefter kan du skicka in det du funnit till den stora släktdatabasen DIsbyt.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


DIS-träff 10 november - ArkivDigitals register

Cici Löfgren från ArkivDigital informerar om hur ArkivDigitals register underlättar din släktforskning. Föredraget är torsdag 10 november kl. 18.30 via videokonferenssystemet Zoom. Det är gratis men anmälan måste göras så vi kan skicka länken.

Välkommen!

Anmälan - ArkivDigital


DIS-träff 23 november - Forskning i domstolsarkiv

Erfarne släktforskaren Torgny Larsson från DIS Syd berättar och visar hur forskning i domstolsarkiv kan gå till. Lär dig om hur du hittar i domstolarnas arkiv onsdagen den 23 november kl. 18.30 via videokonferenssystemet Zoom. Det är gratis men anmälan måste göras så vi kan skicka länken.

Välkommen!

Anmälan - Domstolsforskning


Prova på hela Disbyt den 11 till 14 november

Upptäck Disbyt - full tillgång även för dig som inte har lämnat in utdrag. Du kan nu prova på Disbyts alla möjligheter eftersom det är öppet med högsta behörighet från och med fredag 11 november till och med måndag 14 november. Du måste dock logga in som vanligt med medlemsnummer och ditt lösenord, de uppgifterna kan du få hjälp med att komma ihåg via Självservicesidan.

Och när du upptäckt vilka stora möjligheter det finns till att hitta forskningsuppslag i Disbyt så hoppas vi förstås att du sedan skickar in ett eget utdrag från din forskning, för att behålla full tillgång!

Om du känner någon som inte är medlem men som vill testa kan vederbörande utnyttja Gäst-inloggningen, men den får inte full tillgång, det är förbehållet medlemmar även denna helg.

Om Disbyt


Nytt gränssnitt till historiska kartor hos Lantmäteriet

Lantmäteriet ändrade nu i oktober 2022 sin ingång till de historiska kartorna vilket påverkar hanteringen i Disgen. Om du vill visa historiska kartor för en punkt på Disgens kartor får du fram en dialogruta i vilken du tidigare skulle välja i vilket eller vilka kartarkiv sökningen skulle genomföras. Nu struntar du i det och klickar bara på knappen Sök. Sökningen kommer ske i alla arkiven automatiskt.

På webbsidan du får upp hos Lantmäteriet klickar du på knappen Till sökresultat för att se vad som finns. Det här gäller i Disgen 2021, i kommande Disgen kommer dialogrutan helt att försvinna. Björn Johansson har lagt information om det i vår Facebook-grupp “Jag gillar Disgen” den 3 oktober.

Lantmäteriets historiska kartor


Byta dator?

Om du ska byta dator och ska installera Disgen i nya datorn samt flytta över din släktforskning till den nya datorn är det i regel inga konstigheter.

Du kan läsa om hur du gör här med Disgen 2021 - det viktiga är att du har en säkerhetskopia från Disgen.

Flytta till ny dator

Om du däremot känner dig det minsta osäker på vad du ska göra, ta kontakt med en fadder först. Du kan då få värdefulla tips och handfast hjälp inför och vid bytet.

Datorbyte är situation där faddrarna kan vara till din hjälp, det finns många andra situationer där du också kan ha nytta av att ta hjälp av en fadder. Hjälpen ingår i ditt medlemskap. De kan hjälpa till vid problem som kan uppstå.

Faddrar till din hjälp


DIS Forum

Du känner säkert till DIS Forum där det finns svar på en uppsjö av olika frågor. Medlemmar och andra har frågat och svarat på varandras inlägg. Även du kan skriva en fråga som du har undrat över ett tag och få bra svar från andra hjälpsamma medlemmar eller hjälpa till och svara på något som din släktforskarvän undrar över.

Använd DIS Forum


DIS Webbshop

Hur såg dina släktingars hembygd ut i Norge?

De norska topografiska kartorna är en källa i din forskning.

Följande karttyper ingår:

- Norska landskartan i skala 1:1 000 000, bestående av 23 kartblad (NOL)

- Norska vägkartan i skala 1:250 000, bestående av 250 kartblad (NOV)

- Norska bykartan i skala 1: 1 000 000, bestående av 1301 kartblad (NOB)

Som bonus medföljer Modern Gårdskarta och den Tyska kartan från 1941-42.

Båda i skalan 50.000 som täcker sydöstra delen (se bild).

Topografiska kartor Norge för Disgen


Arkivens dag 12 november

På Arkivens dag är temat myterna och mysterierna som finns i våra arkiv. Ta del av arrangemangen som förekommer på olika platser i landet. Det fylls på med arrangemang från olika landsdelar ända fram till den aktuella dagen.

Arkivens dag


Släktträd på Internet

Vi efterfrågade släktträd eller släktberättelse som är publicerad på webben i tidigare nyhetsbrev. Vi fick några tips och har nu valt ut följande.

Mattias Burtu med medlemsnummer 20541 har sidan: Burtu.se

Informationen på medlemmens sida ansvarar medlemmen för och om du finner något intressant kom ihåg att det är en andrahandskälla som du själv måste verifiera om du ska använda det i din egen släktforskning.

Skicka mig din länk där du har dina anor publicerade så lägger vi kanske med just din sida i kommande nyhetsbrev. Det kanske kan bli en webbsida om det blir många länktips.

Vi vill helst att du är medlem i DIS naturligtvis för att kunna publicera länken. Det kan vara skapat med hjälp av Disgen eller på något annat vis.


Gamla historiska kartor över världen

Gillar du historiska kartor och du vill vidare ut i världen. I så fall ska du besöka OldMapsOnline, det har utvecklats utifrån en kärlek till historia och arvet från gamla kartor. Här hittar du många intressanta kartor som du kanske har nytta av i din släktforskning eller så är det bara ett sant nöje att titta på kartorna.

OldMapsOnline


Hitta graven via webben

Som släktforskare vill du troligen veta var släktingarna är begravda. Att hitta deras sista viloplats är inte alltid de lättaste. Som tur är finns det flera databaser att söka i. Men tänk på att det är skillnad på grav och gravsten.

Artikel på vår webbplats

Artikel på Rötter