Nyhetsbrev November 2022

Nyhetsbrev med blandning av information och nyheter. Skickades ut till alla medlemmar 24 november.
Du har mail.

Nyheter och tips från Föreningen DIS

Hej!

I detta nyhetsbrev tipsar vi bland annat om kommande ny version av Disgen, även om vi inte kan säga med säkerhet idag när den kommer finnas för nedladdning och köp.

Observera också den generella prissänkning som gjorts i webbshopen på våra historiska kartor.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Disgen 2023 - nu bränns det!

Det jobbas intensivt med slutfasen av Disgen 2023. I decembernumret av Diskulogen kommer några artiklar om nyheterna i programmet. Tidpunkt för släpp kommer vi att återkomma med, men som det ser ut nu blir det efter nyårshelgerna.

Nyheterna i Disgen 2023 är bland annat:

  • Släktskapsträd
  • Bygg källträdet automatiskt
  • Byrålådan
  • Lista över tremänningar, fyrmänningar etc till valfri person (och släktskapet dit)
  • Redigera orter i ny tappning
  • Gruppera flaggor och byt visningen snabbt i familjeöversikten.

Obs! Du som köper Disgen 2021 nu (eller har köpt den 1:a november eller senare) kommer att få Disgen 2023 på köpet.

Lite om Disgen 2023


Planera för DIS årsmöte 2023

Föreningens årsmöte kommer att hållas lördagen den 11 mars 2023 på distans via videokonferenssystemet Zoom. Kallelse och mer information om detta kommer i nästa nummer av Diskulogen samt på webben under vintern.

Har du förslag på någon lämplig kandidat till styrelse, revisor eller valberedning i föreningen? Du kanske rentav kan tänka dig själv att ställa upp? Du är välkommen med ditt förslag till valberedningen. Här är årets styrelse.


Webbshop och juletider

Om du vill ha leverans innan julhelgen, till exempel en julklapp till någon, från DIS webbshop måste du beställa senast söndag 11 december.

Om du beställer senare får du räkna med längre leveranstider över jul och nyår eftersom även kansliet kommer fira jul och nyår med lite ledigheter.

Utskrifter för Disgen

Kompendiet beskriver Disgens nära nog oändliga utskriftsmöjligheter. Bland 150 standardmallar kan du hitta din favorit. Alla mallar kan ändras så du får med den informationen du önskar. Du kan skriva ut i A4 på alla standardskrivare. Vill du ha lite större utskrifter behöver du en lämplig skrivare för det. Däremot beskrivs inte DNA-utskrifterna i häftet, där får du ta till handledningen på webben.

Kompendiet kommer i det stora hela även vara giltig för kommande Disgen-version.

Köp i webbshopen


Sänkt pris på alla kartor

Vi har gjort en generell prissänkning på alla historiska kartor i DIS webbshop med 100 kr. Det gäller såväl de som är särskilt anpassade för Disgen som de som inte är det.

En nyhet bland de historiska kartorna är topografiska kartor över Norge för Disgen. Ett kartpaket innehållande tre olika karttyper plus lite bonusmaterial som endast kostar 600 kr.

Historiska kartor i DIS webbshop


Danmarks historiska befolkning sökbar

Link-Lives är en imponerande ny släktforskardatabas som skapats genom ett samarbete mellan Riksarkivet i Danmark, Köpenhamns stadsarkiv och Köpenhamns universitet. Det är den största kartan över ett lands historiska befolkning hittills. Nu kan alla söka i Link-Lives-databasen med uppgifter som spänner över 200 år.

Link-Lives är resultatet av big data, miljontals bidrag – och ett hav av volontärer.

Prova Link-Lives


Norska befolkningen delvis sökbar

I Norge finns projektet Historisk befolkningsregister (HBR) som är ett pågående arbete för att få till ett sökbart register över den norska historiska befolkningen. De arbetar där med att koppla samman källmaterialet från 1801 till 1910 för en person. Källorna finns ju sökbara i Digitalarkivet men i HBR bygger man ihop dem.

Prova HBR


Gravstensinventeringen

En av Sveriges Släktforskarförbunds viktigaste databaser är Gravstensinventeringen. Frivilliga krafter registrerar gravstenar på våra kyrkogårdar. Du kan också hjälpa till. Nu har det blivit lättare att registrera gravarna från den kyrkogård du besökt.

Allt som behövs är papper, penna och en digitalkamera eller en mobiltelefon med kamera, samt ett par bra skor.

Läs mer och hitta genvägen till Gravstensinventeringen


Provade du Disbyt?

Upptäckte du möjligheterna med Disbyt under Disbyts öppna helg 11 till 14 november? Då fick alla medlemmar som loggade in full behörighet i Disbyt, oavsett om ni skickat in något bidrag.

Om du skickar in släktforskningsmaterial till Disbyt, får du beroende på hur stort ditt utdrag är utökade möjligheter i Disbyt. Ditt släktforskningsmaterial blir också jämfört med den befintliga Disbyt-databasen, vilket resulterar i en lista med släktforskare som forskar på samma personer som du. Så utnyttja möjligheterna med Disbyt, det ingår ju i ditt medlemskap. Gjorde du utdrag för tre-tio år sedan så har mycket hänt sedan dess!

Gör Disbyt-utdrag från valfritt släktforskningsprogram

Gör Disbyt-utdrag från Disgen 2021

Gör Disbyt-utdrag från Disgen 2019 och äldre


Appen Släkten nu också betalvariant för Android

Med appen Släkten finns möjlighet att visa genealogiska data, ditt släktträd, från Disgen i din smarttelefon eller surfplatta. Appen finns både för Android och iOS-enheter.

Du som vill ha appen Släkten måste fortsättningsvis köpa den i Apples App Store eller Google Play-butiken.

Eftersom den har varit en betalapp sedan den lanserades i Apple Store har ambitionen varit att också få till en uppdaterad betalvariant för Androidtelefoner. Därför är också Androidvarianten som finns i Google Play-butiken en betalapp som kostar 45 kr.

Om Android betalvariant


Medlems släktträd på Internet

Göran Håkansson med medlemsnummer 34458 har sidan: Min släktforskning om Färsingaanor

Göran beskriver sin sida så här: Jag har en lokalhistorisk touch på min forskning, som täcker mina anors geografiska utbredning i mellersta Skåne. Mina släktberättelser med familjefotografier och släktträd har jag publicerat på hemsidan.

Informationen på medlemmens sida ansvarar medlemmen för och om du finner något intressant kom ihåg att det är en andrahandskälla som du själv måste verifiera om du ska använda det i din egen släktforskning.

Skicka mig din länk där du har dina anor publicerade så lägger vi kanske med just din sida i kommande nyhetsbrev. Det kanske kan bli en webbsida om det blir många länktips.

Vi vill helst att du är medlem i DIS naturligtvis för att kunna publicera länken. Det kan vara skapat med hjälp av Disgen eller på något annat vis.


Enkäter om Föreningen DIS

Under vintern kommer vi att genomföra flera enkäter bland urval av DIS medlemmar via e-post till urval av er. Vad tycker ni om Föreningen DIS, våra verktyg, regionföreningar, Diskulogen, framtiden med mera? Syftet med dessa enkäter är naturligtvis för att kunna fortsätta utveckla och förbättra vår verksamhet.

Många av er som läser detta kommer med stor sannolikhet att bli tillfrågade om att delta i någon av enkäterna. Vi ber er därför i möjligaste mån att delta i enkäten, det känns mycket viktigt för oss. Självklart kan ni vara anonyma när ni svarar på et utskick ni får.

Längre fram i vår kommer vi att publicera slutsatser, synpunkter med mera i Diskulogen.

Förra gången vi gjorde en liknande enkät var 2016, läs gärna vad resultatet var då.

Diskulogen enkät 2016