Funktioner i Disgen 2016

Nu är det dags för nya Disgen att släppas ut i verkligheten, och det blir under namnet Disgen 2016. Betatesterna har pågått sedan början av juli 2015, och drygt 20 av våra faddrar och 20 av våra utbildare har deltagit med sin tid. En hel del fel och problem har fångats upp och åtgärdats. Övriga faddrar, utbildare och utbildnings-samordnare i regionerna har alla fått tillgång till programmet för självstudier.
Dis standardbild

Prova på Disgen 2016

Du kan installera programmet från DIS hemsida, och börja prova det direkt. Det finns ingen demo-version längre. I stället kan du prova under en utvärderingsperiod, innan du köper en licens.

Om du redan har en version av Disgen installerad, t.ex. Disgen 8.2d, som är den senaste, så ligger det programmet också kvar. Du kan alltså arbeta vidare i Disgen 8.2d, parallellt med att du provar Disgen 2016.

Disgen använder datamappar för att lagra det du registrerar, och de är helt skilda åt för de båda versionerna. Du riskerar alltså inte att dina släktträd skadas genom att prova på Disgen 2016.

Du kan prova att konvertera någon av dina datamappar i Disgen 8 till nya Disgen 2016, för att se hur det kommer att se ut. Kolla speciellt loggfilerna från konverteringen. Hittar du problem i loggfilerna måste du kanske rätta i Disgen 8 och konvertera på nytt.

Övergången från Disgen 8 till Disgen 2016

När du provat på Disgen 2016 ett tag och beslutat dig för att börja använda det fullt ut, köper du en licens.

Innan du gör det bör du dock köra ”Kontrollera Disgens filer” och ”Kontrollera notiser” i Disgen 8, och åtgärda eventuella problem.

Du kan sen börja med att konvertera dina datamappar från Disgen 8 till Disgen 2016. Det är bra om du har koll på dina datamappar (oftast har man bara en), och att ge dem nya namn i Disgen 2016. Kontrollera loggfilerna noga.

När du en gång börjat registrera i Disgen 2016 kan du inte vända tillbaks till Disgen 8-versionen.

Konverteringen

Om du använder Arkiv i Disgen 8, så blir de separata datamappar i Disgen 2016.

Flockar finns inte längre, men flocktillhörighet kan i konverteringen märkas med en speciell flagga.

Alla personer får en ny personidentitet, men den gamla kan sparas i ett speciellt fält vid konverteringen.

Faddrarna i Disgen 8 konverteras till fysiska personer, med speciell flagga. Dessa bör du undersöka speciellt efter konverteringen.

Dubbla födelse- och dödsnotiser godkänns inte längre. Konverteringen avbryts om du har det i Disgen 8, och du måste rätta det i Disgen 8 och konvertera igen.

Flera relationer

I Disgen 2016 kan du registrera en del nya relationer: samkönade äktenskap, adoptivbarn och adoptivföräldrar, fosterbarn och fosterföräldrar.

Faddrar (dopvittnen) registreras som fysiska personer. Ofta är det släktingar som du redan har i ditt släktträd, och det är en typ av relation.

Forskningsstöd

Det har tillkommit fler och förbättrade funktioner som stöd för forskaren. Det gäller bl.a. digitalt arbetsmaterial, flera analyser, utökade funktioner för flaggor och detaljerade sökfunktioner.

Familjeöversikten

Familjeöversikten kommer du att känna igen från tidigare version. Nytt är bl.a. att porträtt visas som en miniatyr och att flaggor kan visas som färgmarkeringar.

Dessutom kan du se fosterbarn och fosterföräldrar liksom adoptivbarn och adoptivföräldrar här.

Personöversikten

Personöversikten är ny och innehåller alla uppgifter om en person, detta i ett antal paneler. Här finns alla relationer: föräldrar, partners, barn, faddrar vid det egna dopet samt vilka personen själv varit fadder till.

Det är också här du registrerar eller ändrar levnadsnotiser, hanterar och sätter flaggor samt sparar länkar till digitalt arbetsmaterial (dokument, webblänkar, etc.)

Relationsöversikten

Relationsöversikten är ny och innehåller all information om en partnerrelation. Förutom barnen kan den innehålla flera notiser som beskriver relationens historia, t.ex. först sambo, sedan gift och slutligen skild.

Sökning och söklistan

Sökfunktionen har utvecklats på olika sätt.  Det är nu möjligt att söka personer även men hjälp av relaterade personers egenskaper, t.ex. sök alla Jan vars fru heter Ada.

Söklistan har fått nya funktioner. Den kan nu lätt filtreras, t.ex. visa alla rader som innehåller ”Åkarp”. Den kan sparas, och även exporteras till Excel. Du kan markera rader i söklistan och utföra olika funktioner på dem, t.ex. sätta en viss flagga eller ta bort de markerade personerna.

Flexibilitet

Flaggorna är nu i textform, inte enbart en bokstav. Detta ger större flexibilitet och tydlighet.

Med den nya databasen har flera tidigare begränsningar försvinnit, t.ex. kan du nu arbeta med ännu flera personer samtidigt, alltså ha flera familjeöversikter, personöversikter och söklistor öppna samtidigt.

Övrigt

I dubblettsökningen finns nu möjlighet att välja bort det som inte bedöms som dubbletter. Användning av egna utskriftsmallar har gjort enklare.

Källhänvisning till grupp i källträdet är inte längre tillåtet, måste vara till en källa eller en hänvisning i källan.

Support

Våra faddrar är beredda att hjälpa dig om du får problem, och som alltid rekommenderar vi att du säkerhetskopierar regelbundet och sparar dessa utanför din dator.

Relaterat innehåll