Lägg till mor

Tredje personen i din databas ska bli din mor enligt det här exemplet.
Tecknade ansikten på en mor i glasögon, ett barn och en far med monockel

Guiden gäller från Disgen 2018. För Disgen 2016 se separat guide.


Registrera mor

Vi utgår från en husförhörslängd när vi ska registrera Julius mor. Sidan är hämtad ur husförhörlängden i Elleholm (K) AI:5 som avser 1868-1891. Sidan 87.

reg-mor-0950.jpg

Hans mor hette Berta Bengtsdotter född 1854-06-17 i Elleholm. Sveriges dödbok berättar när hon dog.

reg-mor-1000.jpg

 

Vi börjar i familjeöversikten.

reg-mor-1012.png

Eftersom du just lagt upp Julius Holms far så är han aktiv och gulmarkerad. Börja med att markera Centrumpersonen Julius Holm och tryck sedan på fältet Mor för att starta guiden Lägg till ny person. Det går lika bra att skriva M på tangentbordet om du inte vill använda musen.

reg-mor-1026.png

Fyll i förnamn och efternamn. Kön stämmer. Relationen mellan barn och förälder är biologiskt så det stämmer också. Tryck på Nästa (Alt + N) eller tryck Enter.

reg-mor-1032.png

Datumfältet är aktivt så fyll i datum. Tryck på tabb två gånger så blir fältet Ort aktivt. Elleholm (K) har du nyss använt så tryck på Pil-Ner på tangentbordet så fälls dropplisten ut. Markera Elleholm (K) om det inte redan är det. Enklast är att fortsätta använda Pil-Ner tills det blir markerat. Tryck därefter på Enter.

Tryck på tab två gånger igen så blir fältet Källa aktivt. Tryck på Pil-Ner på tangentbordet så fälls dropplisten ner och fortsätt att pila neråt om det behövs så källhänvisningen för kyrkboken blir markerad. Tryck därefter på Enter.

Då var födelseuppgifterna registrerade. Berta fanns ju i Sveriges dödbok 1860-2016. Hon dog 1935-08-18 i Elleholm så därför ska vi fylla i det också.

Tryck på Nästa (Alt + N) eller Enter för att få dödsnotisen aktiv.

reg-mor-1042.png

Fyll i datum och gör sen på samma sätt som för födelsenotisen för att fylla i ort. Källan fyller du i på samma sätt men den här gången väljer du Sveriges dödbok 1860-2016 förhandsversionen.

Nu är du klar. Tryck på Slutför (Alt + S) eller Enter och du kommer till personöversikten.

reg-mor-1054.png

I personöversiktens panel för levnadsbeskrivningen ser du de båda notiserna. Till höger ser du hennes make i partnerpanelen och hennes son i barnpanelen.

Stäng personöversikten antingen med X i övre högra hörnet eller genom att trycka på Esc uppe till vänster på tangentbordet.

reg-mor-1062.png

Då var modern registrerad.

Nu kan du registrera när de gifte sig Gustav och Berta. Läs om det i Lägg till relationsnotis.


Guider i den här serien.

 1. Lägg upp din första familj
 2. Lägg till första person
 3. Lägg till far
 4. Lägg upp första kyrkboken som källa
 5. Hantera flera efternamn
 6. Lägg till mor
 7. Lägg till relationsnotis
 8. Lägg till syskon
 9. Lägg till släktingar
 10. Lägg till levdenotis
 11. Ta bort första personerna