Nyhetsbrev september 2018 - Disgen

Nyhetsbrev september 2018 - Disgen

Vi gör din släktforskning enklare.

Hej!

Vår monter på Släktforskardagarna i Växjö var välbesökt så vi fick möjlighet till givande samtal. Många medlemmar valde att ta steget över från Disgen 8 till Disgen 2018. Gör som tusentals andra och välj Disgen för din släktforskning.


Uppgradera till Disgen 2018

Under oktober kommer en liten uppdatering (2018.2) som är gratis för den som köpt Disgen 2018 och fortfarande är medlem. Den innehåller rättningar av ett par förargliga fel som slank igenom våra tester.

För den som fortfarande Disgen 2016 eller äldre? Ta tillfället att uppgradera till Disgen 2018! Våra faddrar finns alltid till din hjälp när du behöver.

Uppgradera till Disgen 2018!

Disbyt är för alla

Disbyt är inte bara för dem med Disgen! Du vet väl att du kan göra en s.k. GEDCOM-fil från de allra flesta program oavsett om du använder webbtjänster eller PC/Mac-program. Mejla sedan GEDCOM-filen till ett Disbyt-ombud.

Passa på att få hjälp innan du blir klar med din släktforskning!

Gör ett Disbyt-bidrag

"Jag gillar Disgen"

Du kan fråga om och diskutera kring Disgen även på Facebook, i gruppen "Jag gillar Disgen".

Gå med!

Nyhet i webbshoppen

Nyast i shoppen är Släktforskarförbundets nyutkomna handbok Arkiveringshandbok för släktforskare. Ordning på arkivet är avgörande för att du och andra ska kunna hitta rätt. Tänk på din familj och släkt som förr eller senare kommer att intressera sig för din släktforskning!

Nyhet!

Vill du lära och hjälpa andra?

Är du tekniskt intresserad släktforskare – och vill lära dig mera? Anmäl dig då som funktionär hos DIS. Vi behöver bland annat flera faddrar med tekniskt intresse. Läs mer på vår hemsida!

Läs mer!

Ortsregister till husförhörslängder

Visste du att i vår databas Dispos finns ortsregister till husförhörslängderna för 85 % av Sveriges församlingar? En sökning i Dispos leder dig vidare till husförhörslängderna oavsett om du använder Ancestry, ArkivDigital eller Riksarkivets Digitala forskarsalen (Svar).

Läs mer!

Dis finns på Facebook

Du kan följa föreningen Dis på vår föreningssida, men bästa sättet att komma i kontakt med oss i olika frågor är fortfarande att använda de adresser som anges i Diskulogen och på webben för olika ämnen.

Följ oss

Dags för ny Disgen-testgrupp

Söker du utmaningar? Känner du dig ansvarsfull och nyfiken? Vi jobbar med en ny Disgen-version med arbetsnamnet Disgen Älvestad och söker personer till vår nya testgrupp.

Läs mer vad det innebär

Gamla intressanta böcker på nätet

Vid en första anblick ser sajten Litteraturbanken ut att "bara" innehålla skönlitteratur. Men använd "Sök i texterna" och sök på namn eller orter så kan du hitta spännande uppgifter. Här finns Lewenhaupts officerare och Hofbergs handlexikon tillsammans med Beowulf, Erikskrönikan, Skaramissivet, runinskrifter för dig som är intresserad av historia.

Sök i Litteraturbanken.se

Mer gamla intressanta böcker

Projekt Runeberg, startat 1992 av en studentförening vid Linköpings Universitet, scannar och publicerar gamla böcker och skrifter på nätet. Texterna är sökbara eftersom de tolkats med datorhjälp, men ibland kan det ha blivit tolkningsfel och det kan vem som helst (t ex du!) hjälpa till med att rätta. Här finns exempelvis Svenskt biografiskt lexikon, Dansk biografisk leksikon, Skåningar i Stockholm, Geografiskt-statistiskt handlexikon öfver Sverige, Hernösands Stifts Historia och Herdaminne.

Projekt Runeberg

Frågor eller synpunkter?

Du kan alltid ställa frågor eller lämna synpunkter i DIS Forum eller genom att kontakta verksamhetsledare Christer Gustavsson (christer@dis.se) eller ordförande Daniel Berglund (ordf@dis.se).