Nyhetsbrev maj 2019

Nyhetsbrev maj 2019

Prova nya Disbyt?

Hej!

Denna gång har vi flera tips som kan förenkla din forskning, och nyheter som Disgen 2019, nya sökmöjligheter med Disbyt och uppdateringar till Släktforskarförbundets skivor.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Prova nya Disbyt!

Vi har under en längre period arbetat med att modernisera vår matchningsdatabas Disbyt och vi har visat resultatet av arbetet då och då. Utvecklingen har gjorts helt med ideella funktionärer i föreningen. Nu kan du prova en testversion av nya Disbyt. Den kommer att finnas tillgänglig parallellt med “klassiska Disbyt” en tid framåt. Under denna tid samlar vi in synpunkter och förbättrar nya Disbyt.

Vad kan du förvänta dig?

Det finns nya sökmöjligheter som bland annat innebär att du inte behöver ha med efternamnet i sökningen. Men tänk på att inte göra en sökning som ger för stort resultat. Samma data finns i botten men de är bearbetade på olika sätt, så det är inte säkert att du får samma resultat i nya Disbyt som i klassiska Disbyt. Din behörighet styrs normalt av dina bidrag till Disbyt men kan ge lite olika möjligheter i klassiska och nya Disbyt.

Prova och se vad du tycker

Prova, jämför och tyck till på Dis Forum! Det kan röra sökresultat, sökmöjligheter, presentation, information etc. Bearbetningen som Disbyt-ombuden gör är inte ändrad utan det är endast presentationen på webben som är ny.

Välkommen med dina synpunkter på Dis Forum.

Sök i nya Disbyt!


Köp Disgen 2019!

Nu kan du uppgradera till Disgen 2019! Du vill väl få tillgång till nyheterna? Läs mer om Disgen i allmänhet och Disgen 2019 i synnerhet. Du kan också läsa ett särtryck från aprilnumret av Diskulogen. Information om priser hittar du här.

Disgen är unikt tack vare att du enkelt kan arbeta med flera familjer eller släktträd parallellt vilket du har glädje av om du t.ex. använder DNA-tester i din forskning. Satsa på ett modernt svenskt släktforskningsprogram för att enkelt registrera, analysera och presentera din forskning.

Disgen passar både för nybörjaren och den mer erfarna. Disgen är programmet som växer med dig.

Köp Disgen!

Kört fast? Föreningens faddrar alltid finns till din hjälp när du bäst behöver dem.

Faddrar till din hjälp!


Studera 1900-talets karta!

Hur såg dina släktingars hembygd ut vid mitten av 1900-talet? De ekonomiska kartorna är en intressant källa i din forskning.

Kartorna är georefererade och anpassade för import i Disgen men kan användas av alla. Gå in på länken nedan och se vilka områden som är klara.

Köp den äldre ekonomiska kartan


Tips för Disbyt!

Testversionen av nya Disbyt ger dig för tillfället full behörighet med alla möjligheter som Disbyt erbjuder. Försäkra dig om samma funktioner i fortsättningen genom att skicka in ett bidrag om minst 1000 personer.

Läs mer!


Uppdateringsservice

Har du köpt någon skiva/USB från Släktforskarförbundet? Det kan gälla Sveriges befolkning, Sveriges dödbok eller någon annan databas.

I så fall kan det löna sig att att titta efter om det finns någon uppdatering som du kan ha glädje av. Du ser enkelt vilken version du har installerad genom att klicka på knappen "OM" nere till vänster när du öppnat databasen på samma sätt som när du ska söka en person. För att nämna några exempel ska Sveriges befolkning 1970 ha versionsnummer 1.05 för att vara den senast uppdaterade versionen och Sveriges dödbok 1860-2017 ska ha versionsnummer 7.21.

Sök uppdateringar!


Släktforskningsbloggar

För att lära sig mer om släktforskning, släktforskningsprogram eller kanske hitta något nytt i sin egen släkt så finns det många olika bloggar att titta på. Här får du några tips.

Läs mer!


Passa på att påverka!

Använder du Disgen 2016, Disgen 2018 eller Disgen 2019?

Då skulle vi gärna vilja ha svar på en liten enkät som hjälper oss med utvecklingen av kommande versioner. Vi vill bilda oss en uppfattning om hur användningen av översikterna/vyerna ser ut i Disgen.

Till enkäten!


Frågor eller synpunkter?

Du kan alltid ställa frågor eller lämna synpunkter i DIS Forum eller genom att kontakta verksamhetsledare Christer Gustavsson (christer@dis.se) eller ordförande Daniel Berglund (ordf@dis.se).