Nyhetsbrev december 2019 (2)

Nyhetsbrev december 2019 (2)

God Jul och Gott Nytt År!

Hej!

Inför julhelgerna kommer här lite forskningstips. Du får Diskulogen i dagarna, om den inte redan kommit. Om du läst den på webben, så vill vi ändå påminna om att öppna försändelsen eftersom inbetalningskortet för 2020 års medlemsavgift finns där.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Dis jubilerar 40 år vid vårens årsmöte

Nu är det snart dags för jubileum igen! Det är 10 år sedan senast.

För att få perspektiv på var föreningen står idag kan du läsa jubileumsskriften från 2010, Släktforskning förr i tiden 1980-2010.

För att påverka föreningens framtid kan du delta i kommande årsmöte eller engagera dig i föreningsarbetet. Läs inbjudan till årsmöte och jubileumsfirande i Diskulogen eller på webben.

Inbjudan årsmöte och jubileum!


Ska du träffa släktingar i juletider?

Börja med den egna familjen och äldre släktingar om du träffar dem i långhelgerna.

Intervjua och be dem berätta om sin barndom, det alltid bra med kött på benen.

Ta fram album och fotografier, fråga inte direkt utan försök lirka fram vilka som finns på korten. Ha med block och skriv upp vilka som finns på korten och var de är tagna. Eller fråga om det är okej att spela in (med din mobil) medan ni pratar. Vill man skriva på baksidan av korten så ska man använda blyerts, bläck är inte bra. Om man inte får låna korten att skanna av, så fotografera gärna dem om du får, man vet inte när nästa gång blir av.. Fråga gärna också om det finns brev eller familjebiblar.

Läs mer på sidan 26 i senaste Diskulogen!

Berätta din historia!


Reklamfilm

Är du sugen på att göra reklamfilm för Dis? Mejla verksamhetsledare Christer så diskuterar vi vidare.

Mejla ditt intresse


Nya handböcker

Du har väl inte missat två av höstens nya spännande handböcker från Släktforskarförbundet?

Släktforska i städer av Bo Lindwall & Claes Westling

Släktforska utanför Norden av Thomas Fürth

De finns att beställa i vår shop för 220 resp 225 kronor.

Handla Handböcker!


Att tänka efter före!

Vi har i dagarna släppt en (intern) testversion av kommande Disgen med arbetsnamnet Disgen Skeppsås. För att göra så genomtänkta förbättringar som möjligt behöver vi dina synpunkter. Det gäller främst hur du arbetar med Disgen. Därför får du gärna hjälpa till genom att fylla i en kort enkät.

Vi fick för få svar senast, endast 137 av de tusentals som har och använder Disgen.

Till enkäten!


Har du bonderiksdagsmän i din forskning?

Läs tipset från en av våra funktionärer, Anders Larsson, om en databas med den ekonomiska situationen för bonderiksdagsmän från (stånds)riksdagarna 1769-1895.

Läs artikeln!


Arkiv Digitals födelseregister

Arkiv Digitals födelseregister växer nu med flera församlingar i Stockholm till totalt drygt 2,4 miljoner poster. Läs mer om födelseregistret i deras blogg.

Läs mer!


Funktionärer till DIS styrelse m.m.

Valberedningen vädjar till dig som är medlem och vill ha en ny intressant utmaning som innebär att du får vara med om att förvalta ett 40-årigt arv som kräver sin inspiration och finkänslighet. Vidare har du möjligheter att få vara en del av en styrelse som strävar efter att ge föreningsmedlemmar verktyg att underlätta sökfunktioner mot Sveriges arkivinstitutioner, att hålla ordning på sin släktforskning, att sörja för god utbildning av stödpersoner som brinner för att hjälpa andra som har svårigheter att greppa delar av de verktyg som föreningen tillhandahåller, att blicka framåt för att stärka föreningen.

Funktionärer som väljs varje år är ordförande och vice ordförande, i princip halva antalet ledamöter, revisorer och dess suppleanter, valberedning samt ombud till förbundsstämma med Sveriges Släktforskarförbund. I DIS stadgar finns mera detaljer om antal, mandattid mm.

Valberedningen är inga superfenomen med kännedom om hela medlemskåren i landet, så därför vill Föreningen DIS att du som medlem gör ett aktiv val och stöttar vår valberedning genom att ge dig tillkänna och berätta vad du är villig att engagera dig med. Förutom styrelseuppdrag finns det andra funktioner som behöver tillskott av nya fräscha krafter. Du medlem underskatta INTE din förmåga vad gäller kreativitet, framåtanda samt dessutom din objektiva och positiva syn på att få jobba i en förening med tillit och framtidstro.

Gör slag i saken och hör av dig för vi i valberedningen vill helst ha en typ genealog-pool med engagerade och hjälpsamma personer som är villiga att kliva fram och axla något uppdrag när tillfället uppstår.

Kom med förslag!


Som medlem har du stor glädje av Disbyt

I Disbyt på webben får du möjlighet att se familjeöversikter och klättra i släktträd. Ju fler som skickar in uppgifter till Disbyt, desto större nytta kan vi alla ha av Disbyt-basen.

Vi har gjort en artikel för att du ska få chans att se lite av förmånerna med Disbyt som du kanske inte upptäckt, fördelarna av att bidra.

Passa på oavsett om du redan har ett bidrag eller ska göra ditt första!

Läs artikel!

Gör ett Disbyt-bidrag


Har du kabinettfotografier i byrålådan?

Har du kabinettfotografier i byrålådan - identifierade eller oidentifierade?

Släktforskarförbundets databas Porträttfynd växer, men för att locka till ytterligare bidrag för att nå över 210 000 porträtt, lottar man i julhelgerna ut pris bland de som bidrar.

Läs mer!


Öppettider för Dis kansli

Dis kansli och forskarstugan har helgstängt under perioden 21 december - 1 januari.

Den andra januari 2020 är vi på plats igen. Beställningar i webbshoppen börjar levereras den 2:a januari.


Frågor eller synpunkter?

Du kan alltid ställa frågor eller lämna synpunkter i DIS Forum eller genom att kontakta verksamhetsledare Christer Gustavsson (christer@dis.se) eller ordförande Daniel Berglund (ordf@dis.se).