Hoppa till huvudinnehåll

Registrera partner

Disgen 2016. Du kan registrera partner av motsatt kön, likväl som samkönad partner.
Handledning - Registrera partner

Guider gäller för Disgen 2016. För Disgen 2018 se separat guide.​​​​​


Registrera Partner

Du kommer nu att registrera en partner till centrumpersonen och sedan registrera deras relation genom att välja partner från familjeöversikten.

reg-partner-1000.jpg

Utgå från Familjeöversikten i Huvudfönstret. Gör den person som du ska registrera en partner för till Centrumperson. Dubbelklicka på fältet med aktuell person, t.ex. den först registrerade personen, i familjeöversikten. Fältet ändrar färg och hamnar i centrum.

Högst upp och längst ned i Huvudfönstret står då Familjeöversikt och personens namn. De avlånga fyra fälten Relation - Partner - Son - Dotter finns aktiva och valbara längre ned i Familjeöversikten. Välj Partner.

Lägg till ny person öppnas. Fyll i fönstret på samma sätt som vid registrering av första personen. Fyll i fullständigt förnamn och sätt en * (asterisk) bakom tilltalsnamnet.

Fyll i efternamn. Pilen som pekar nedåt i fältet för efternamn medger att du kan välja namnet, utan att skriva det, nästa gång, när du skapar nästa person.

Bestäm kön: Är centrumpersonen en kvinna så är man markerad och vice versa.

Dubblettkontroll vid registrering är aktiverad och du kan välja bland förslagen på möjliga dubbletter eller registrera en ny person. Läs mer i guiden dubblettkontroll vid registrering.

Du kan här ångra dig och välja något annat, direkt eller senare efter det att personen har skapats. Registrera de uppgifter som du har och välj Nästa.

reg-partner-1200.jpg

Ange var personen föddes öppnas. Fyll i födelsedatum och om du inte har fullständigt datum kan du komplettera senare.

Välj ort eller skriv in orten. Vi rekommenderar att du väljer en ort ur Ortsregistret genom att välja knappen med lampan till höger om fältet för ort. Den plats du väljer ur ortsregistret kopplas då till den skapade personens fält för födelseort. Se mer i guiden Orter.

Välj att skapa källa eller att skriva in den. Vi rekommenderar att du väljer att skapa källan så den kopplas till den skapade personens fält för källa. Se mer i guiden Källor.

Välj Nästa.

reg-partner-1300.jpg

Ett nytt fönster Ange var personen dog öppnas. Lever personen välj SlutförOm personen har avlidit anger du dödsdatum, ort och källa. Har du inte fullständigt datum kan du komplettera senare.

Välj Slutför.

Registrera relation

Öppna relationsöversikten. I panelen Relationshistoria finns en knapp du kan trycka på för att lägg till uppgifter om hur de var relaterade. Notistyper du kan välja bland är  Före äktenskap - Gift - Sambo - Skild - Utom äktenskap. Markera rätt slags relation. En dialog öppnas så du kan fylla i de uppgifter du har. Tryck sen på Ok.

reg-partner-1401.jpg

Notisnamn

Notisnament är förhandsifyllt med det val du nyss gjorde. Ångrar du dig kan du välja ett nytt notisnamn med ”Listrutepilen” till höger i detta fält. Du ändrar notisnamnet men fönsternamnet har kvar ursprungsnamnet. Det går även att ange ett eget notisnamn t ex Vigd i stället för Gift. Notistypen är då fortfarande Gift fast namnet är Vigd. När du ska söka efter notisen så är det notisnamnet Gift du söker efter.

Kommentar

Den kommentar du skriver in syns i Familjeöversikten efter Gift i Relationsfältet mellan personer. Ex i Riddarholmskyrkan visas som Gift Riddarholmskyrkan datum och ort. Fyll i kommentar och nästa gång du registrerar en relationsnotis så kan du välja samma kommentar med ”Listrutepilen” till höger i fältet.

Fyll i Datum, Ort och Källa på samma sätt som tidigare.

Textfält för Fotnot: Fyll i text.

Textfält för anteckningar: Fyll i text.

Välj OK.

reg-partner-1500.jpg

Personöversikten för den nyss skapade partnern öppnas. Där syns uppgifterna du registrerat i ”Panelerna” för bl.a. partner, levnadsbeskrivning och namn. Stäng personöversiktsfönstret med x längst upp till höger i fönstret.

Nu syns den skapade partnern i ett fält med namnet i familjeöversikten med annan färg ihopkopplad med den först inmatade personen via en relation. Dubbelklicka med vänster musknapp på den nyregistrerade personen så byter fältet position och blir centrumperson.

Dubbelklicka med vänster musknapp en gång till på den nyregistrerade personen från Centrumpersonläget så öppnas personöversikten igen. Det går också att öppna personöversikten genom att peka på fältet med personens namn i familjeöversikten och klicka höger musknapp och välja Ändra.

Exempel över Registrera en partner med påhittade uppgifter.

Gör den person som ska få en partner till Centrumperson. I Familjeöversikten för önskad Centrumperson syns de fyra avlånga fälten Relation - Partner - Son - Dotter aktiva och valbara längst ned i fönstret.

reg-partner-1600.jpg

Välj Partner. Lägg till ny person öppnas.

reg-partner-1701.jpg

Registrera uppgifterna om personen som tidigare.

reg-partner-1800.jpg
reg-partner-1900.jpg

När det är gjort öppnar du Relationsöversikten.

reg-partner-2000.jpg

Registrera uppgifterna om relationen. När det är gjort öppnas Personöversikten för den registrerade partnern.

reg-partner-2100.jpg

Klart!  Stäng fönstret


Kommentar

För att registrera barn till en vald Centrumperson krävs att en relation till en partner är skapad. 

Alternativ 1: Klicka höger musknapp på Centrumpersonen och välj Partner och relation. i övrigt som ovan.

Alternativ 2: Se till att Centrumpersonen är aktiv. Tryck ned tangenten P i övrigt som ovan.

Alternativ 3: Se till att Centrumpersonen är aktiv. Välj från menyraden ovan - Skapa - Partner och relation i övrigt som ovan.