Nyhetsbrev maj 2020

Nyhetsbrev maj 2020

Nya kartor och andra tips

Hej!

Ett nyhetsbrev från DIS som innehåller forskningstips och allmän information från föreningen.

Hör gärna av dig med synpunkter på innehållet. Du kanske har tips om en databas eller ett register du använder som du vill sprida vidare till övriga medlemmar.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Sista chansen söka i svenska tidningar hemifrån

Det har varit möjligt att söka i Kungliga bibliotekets söktjänst Svenska dagstidningar nu i vår. Det var ett tillfälligt avtal med upphovsrättsorganisationen Bonus copyright access som låg bakom denna möjlighet. I första hand gällde avtalet under april men förlängdes sedan ytterligare en månad. Avtalet kommer nu att avslutas och sista dag blir den 31 maj 2020, så passa på! Därefter återgår det till att vara en tjänst som finns hos vissa bibliotek.

Läs mer!


Svenskt Porträttarkiv

Att söka i registret är gratis men om man löser ett medlemskap kan man skicka in sin egen GEDCOM-fil så söker ett program automatiskt genom denna mot alla personer som finns i arkivet. Det är en intressant och givande möjlighet för oss släktforskare. Det finns idag runt 835 000 porträtt i arkivet och många med kort biografi, ursprunget är ofta från skannade böcker.

Svenskt Porträttarkiv


Utställning “Släktforskning, inte bara namn och årtal”

Om du har vägarna förbi Linköping i sommar, titta in på vår regionförening DIS-Filbyters utställning som visar exempel på lite mer ovanliga källor som ger “kött på benen”.

Utställningen kommer att finnas i Curmanska magasinet, Gamla Linköping den 6 juni - 27 september 2020.

Besök Gamla Linköping


DIS webbshop

Nya produkter i shopen!

Generalstabskartan 1827–1923 anpassad för Disgen är nu klar för hela Sverige och finns i vår webbshop. Den är uppdelad i län för Norra verket (Treriksröset ner till Hudiksvall). Mycket detaljerad med en del fastighetsgränser samt till stora delar färglagd.

För Södra verket (från Hudiksvall-Norra Dalarna ner till Smygehuk) är den också uppdelad i län, men med flera län på samma usb, se i webbshopen.

Vi har också färdigställt Äldre Ekonomisk Karta (GEK) över Västernorrland 1965 för Disgen, den finns också från och med nu i webbshopen.

Historiska kartor i webbshopen


Kartnytt

Om du vill fördjupa dig mer i våra kartor så finns information och bildexempel på kartorna på den uppdaterade webbsidan för alla våra historiska kartor.

Historiska kartor


Föreningen DIS video

Har du upptäckt vår nystartade YouTube videokanal? Om inte, så kan vi berätta att nu finns det några videofilmer för beskådning. Bland annat finns DIS 40-årsjubileumsföredrag med Johan Birath att titta på.

Vi är intresserade av fler kreativa filmskapelser att visa på kanalen. Har du något liggande i din dator eller är du på gång med något nytt. Kontakta Mikael Winbladh om du har något du vill få med i kanalen.

Föreningen DIS Youtube-kanal


Nyfiken på hur vanligt ditt namn var förr?

Tack vare våra bidragsgivare till Disbyt kan vi sedan många år tillbaka presentera statistik för förnamn och efternamn. Har du upptäckt det? Databasen heter fyndigt nog Discount ...

Personer med födelseår i Disbyt har tagits med i Discount. Till Discount och vår namnstatistik har vi använt födda under perioden 1600-1919. Namnen i Discount är normerade i två led, dels har släktforskaren valt att registrera ett namn som skickats in till Disbyt, dels har normering skett i Disbyt.

Du kan också filtrera på tidsperiod och län. Vidare kan du även få diagram som visar hur ett namn utvecklats under århundradena. Dessutom visas en Sverigekarta, där man kan se var i landet ett namn var vanligt. Välj alternativ i Visa-menyn till vänster på sidan. För att visa topplistorna och kartorna över namnen ändrar du valet från tidsperiod till något av de andra och klickar "Visa frekvens". Söker man på namn som Emil och Ida ser man att de var vanliga i Småland. Söker man på namn som Granberg så var det vanligast i norra Sverige medan Möller var vanligast i Skåne.

Prova Discount!


Faddrarna finns för din skull!

Tveka inte att be om hjälp om du behöver. Faddrarna är oftast duktigare än vårt kansli att svara på frågor som rör Disgen. Ibland kan de även bistå med råd i datortekniska frågor.

Deras kontaktuppgifter finner du i slutet av Diskulogen och på Dis webb. Följ länken nedan.

Kontaktuppgifter


Dialektkartan

Vill du lyssna på hur dina förfäder kan ha låtit en gång i tiden. Det finns en ny tjänst på nätet som heter Dialektkartan, den tillhandahålls av Institutet för språk och folkminnen.

På Rötters webbsida finns en informativ artikel att läsa om Dialektkartan.

Artikel på Rötter


Överföringstjänsten Sprend

Dis Arkiv är en arkivservice som ingår i ditt medlemskap i DIS. Den är till för dig så att du kan se till att din släktforskning finns bevarad till eftervärlden. Det finns mer information om Dis Arkiv på vår webb.

Dis Arkiv

Du kan använda överföringstjänsten Sprend om du ska skicka in en stor fil till Dis Arkiv. En artikel på DIS webb beskriver hur du använder Sprend. Sprend är naturligtvis användbart i andra sammanhang också.

Skicka stora filer


Missa inte Disgens hjälpmeny!

Via Hjälp-menyn i Disgen går det snabbt och lätt att hitta rätt till hemsidans information. Till exempel leder "Sök hjälp på Disgens hemsida" dig direkt till DIS webb där du kan hitta en länk till faddrarnas kontaktuppgifter.

Vi vill passa på att lyfta fram en artikel från Diskulogens temanummer från 2016. Artikeln är fortfarande lika aktuell och hjälpsam.

Läs artikeln


Att använda OpenRGD för att finna okända anor

Det finns medlemmar som engagerar sig för att sprida släktforskningen som hobby och till exempel skapar egen blogg på webben full med information för såväl nybörjaren som den erfarne släktforskaren.

Jan Granath har skrivit en intressant artikel om DIS egenutvecklade tjänst openRGD på sin sida “Släktforskning för noviser”.

Läs artikeln


Frågor eller synpunkter?

Du kan alltid ställa frågor eller lämna synpunkter i DIS Forum eller genom att kontakta verksamhetsledare Mikael Winbladh (mikael.winbladh@dis.se) eller ordförande Daniel Berglund (ordf@dis.se).