Disbyt 25 år på Internet!

25 år i datorvärlden är en ocean av tid. Fundera en stund på hur webben såg ut 1998 och vilka tjänster det fanns då. Vi firar nu att Disbyt har funnits 25 år på nätet och fortfarande är en utmärkt tjänst för svenska släktforskare. Innehållet har en hög kvalitet med mer eller mindre kompletta familjeträd.
Disbyt familjeöversikt

Disbyt bygger på idén redan från början om att släktforskare vill byta anor och uppgifter med varandra. Hela databasen är uppbyggd av släktforskares uppgifter som de har skickat in till Disbyt. Idag är det fler deltagare än någonsin som bidragit med sina släktforskarutdrag från olika släktforskningsprogram.

Utvecklingen av Disbyt pågår hela tiden samtidigt som det planeras för nya funktioner. Vi kan nämna att sökfunktionen har byggts ut med fler möjligheter sedan starten för 25 år sedan. Idag går det dessutom att söka direkt från släktforskningsprogrammet Disgen in i Disbyt.

Starten på nätet

Disbyt lanserades på nätet den 14 december 1998 efter ett intensivt programmeringsarbete utförd av Disbyts skapare Olof Cronberg. Föreningen DIS hade på den tiden ingen egen server för att köra Disbyt utan fick istället köra den hos ABC-klubben som var en tidig datorförening i Sverige.
1999 hade Disbyt 1800 deltagare med 2,5 miljoner personer i databasen där det gjordes 1 miljon sökningar.

Bakgrunden

Disbyt hade skapats redan 1990. Starten var dock blygsam, den innehöll 16 medlemmars Disgen data som lades samman till en slags databas. Tanken var redan då att kunna matcha varandras data med varandra och på så sätt få anledning att utbyta kontakter och information.

Disbyt idag

Disbyt databasen har fortsatt växa. 2003 hade Disbyt 4300 deltagare med 5 miljoner personer där det gjordes 6 miljoner sökningar.
2008 hade Disbyt 6400 deltagare med 19 miljoner personer där det gjordes 9 miljoner sökningar.
Idag har vi över 7000 deltagare med över 33 miljoner personer inlagda i databasen.

Disbyt är databasen som ger forskaren möjlighet att söka efter sina anor och få grundläggande uppgifter för att komma vidare i kyrkböckerna. Det finns också möjlighet att knyta kontakt och byta uppgifter med andra släktforskare som forskar på samma personer. Man får nämligen kontaktuppgifter till forskaren som lämnat uppgifterna om personen.

Disbyt fyller 33 år som tjänst varav 25 år på nätet. Vi hoppas att fler medlemmar skickar in material till Disbyt och att fler kommer att få nytta av Disbyt och kunna knyta nya släktforskningskontakter. 
Om man är medlem i Föreningen DIS har man än större nytta av Disbyt jämfört med icke medlem som söker.

Läs mer på sidorna om Disbyt.
Läs historiekrönika över Disbyt i vår medlemstidning Diskulogen nr: 143 sidan 6 till 13 som utkom i december 2023.
 

Relaterat innehåll