Windows 10 och Digitala forskarsalens bildvisning

Det är korrekt att den insticksmodul från Cuminas DjVu bildvisningsprogram, den som Lantmäteriet använder, inte fungerar för alla webbläsare. Dessutom finns den för plattformarna Windows, Mac och Linux, så det kan vara lite olika problem på de olika plattformarna.
Dis standardbild

Windows generellt

Där fungerar den för Internet Explorer och Firefox (senaste version är 34). För Chrome version 42-44 finns det en inställning som gör att det fungerar, men inte utan inställningen. Dock lär kommande versioner av Chrome ej längre stödja Cuminas DJVu-modul.

Windows 10

Det är normalt ingen skillnad för ovan uppräknade webbläsare. Med Windows 10 levereras dock två webbläsare, dels Internet Explorer 11, dels den nya EDGE. Med inställningen "standardprogram" kan man välja vilken av dessa båda som man vill använda som standard. Eftersom EDGE inte stödjer Cuminas DjVu-modulen, så är det att rekommendera att välja Internet Explorer som standard-webbläsare i Windows 10. Mera information finns på SVARs och Lantmäteriets hemsidor.

iPad och Android

Här fungerar inte bildvisningsmodulen.

Digitala forskarsalen

Digitala forskarsalen (f.d. SVAR) har infört en ny modernare bildvisare, men edt är möjligt att övergå till  den gamla bildvisningen med DjVu.

 

Torgny Larsson, DIS

Relaterat innehåll