Jakten på rötterna har blivit en livsstil

Helsingborgs Dagblad och Sydsvenska Dagbladet uppmärksammar DIS Syd och släktforskning (2018-02-18). Författare: Roland Classon
Jakten på rötterna har blivit en livsstil
Anders Lindberg (f 1958) är styrelseledamot och utbildningsansvarig i DIS Syd samt styrelseledamot i DIS. Han är även styrelseledamot i Lunds släktforskarförening. Foto: Roland Classon

Jakten på rötterna har blivit en livsstil

Han är egentligen utbildad i hotell- och restaurangbranschen. Men för 16 år sedan fick Anders Lindberg, Lund, ett nytt intresse: släktforskning.

För Anders Lindberg har jakten på rötterna blivit en livsstil. Förutom att han släktforskar själv är han styrelseledamot i Lunds släktforskarförening och i DIS Syd, som är en ideell förening för datorhjälp i släktforskningen.

– Som släktforskare jobbar man 24 timmar om dygnet, säger Anders Lindberg, som till vardags är kock på en förskola i Lund.

Vi träffas på Arkivcentrum Syd i Lund. Det är här Landsarkivet finns, men här har även bland annat DIS Syd sitt kontor. Han säger, som förklaring sina val i livet:

– Min mamma fick mig att börja släktforska. Och tack vare min mormor blev jag intresserad av matlagning.

Anders Lindberg är född och uppvuxen i Lund. Han tog studenten 1977. Därefter gjorde han militärtjänsten som gruppbefäl i Kristianstad.

– På hösten 1978 gick jag en kockutbildning i Uppsala och fick jobb i Uppsala och på Hotell Malmen i Stockholm. Men det jag minns mest av min tid som kock är när jag fick servera på Nobelmiddagen 1980. Det var en mycket stor upplevelse, inte minst när vi skulle bära glassen med tända ljus nedför trapporna i Stadshuset, säger Anders.

Anders Lindberg gick senare en utbildning på en hotell- och managementskola i Lausanne under drygt tre års tid.

– Jag bodde utomlands i 20 år och jobbade en tid som vice receptionschef på ett hotell i Paris och en tid i Wales.

Men när Anders Lindberg kom tillbaka till Lund 2002 lotsades han in i släktforskningens värld, tack vare sin mamma Ann-Charlotte Lindberg:

– Hon hade släktforskat i tio år, var medlem i DIS och aktiv i Skånes knektregister. Nu fick hon mig att börja forska på min mormor och hennes släkt. Jag har bland annat fått veta att min morfars mor var hushållerska på olika slott i Skåne. Hon skrev av recepten för hand. Hon hade ett stort intresse för matlagning.

– Min morfar är från Starrarp i Fränninge på Österlen. Jag har även släkt i Helsingborg, bland annat flera kusiner. Och jag hade en faster som bodde på Drottninggatan.

Anders Lindberg har blivit ett ansikte utåt för DIS Syd. Förutom att han är styrelseledamot är han även utbildningsansvarig och skriver nyhetsbrev till medlemmarna i Skåne, Blekinge och södra Halland. Han reser runt och håller föredrag, har bland annat skapat god kontakt med föreningarna i Klippan, Helsingborg och Höganäs.

Vad gör då DIS? Jo, föreningen är till för dem som redan släktforskat en tid. Därför har DIS skapat ett eget släktforskningsprogram, Disgen.

– Våra regionföreningar arrangerar kurser både i släktforskning och hur du använder olika släktforskningsprogram som till exempel Disgen. Vi berättar om DIS, förklarar och visar vad man kan göra med Disgen, hur man lägger in sin forskning och gör den sökbar på sin dator. Det går ju även att lägga in bilder, dokument och kartor.

DIS Syd har även bra samarbete med Arkiv Digital (som via nätet säljer historiskt källmaterial i färg) och Niklas Hertzman, delägare och företagets ansikte utåt.

Anders Lindberg gläds även över att DIS Syd nyligen haft flera träffar med föreningen DIS Helsingör.

– De har fått veta vilka möjligheter det finns för släktforskaren i Sverige. Och vi har fått lära oss hur man letar efter sin släkt i Danmark. Det är släktforskning över gränserna och det har blivit mycket lyckade träffar. Det är något vi gärna fortsätter med, säger Anders Lindberg.


Fakta

Datorhjälp i släktforskningen

DIS Syd i Lund är en ideell regionförening för södra Sverige (Skåne, Blekinge och södra Halland) till riksföreningen DIS (datorhjälp i släktforskningen), som har sitt huvudkontor i Linköping.

DIS bildades 1980 och har över 23 000 medlemmar. Det är världens första och största förening för datorhjälp i släktforskningen.

DIS Syd bildades 1992 och har sitt kansli i Arkivcentrum Syd på Porfyrvägen 20 i Lund (vid Gastelyckans företagsområde). DIS Syd är en av åtta regionavdelningar. Ordförande i DIS Syd är Jan Nilsson, Staffanstorp.

I Arkivcentrum Syd har bland annat Landsarkivet i Lund, Skånes släktforskarförbund, Lunds stadsarkiv och Regionarkivet i Skåne län sina lokaler.

På Arkivcentrum Syd finns även Jourhavande släktforskare på vardagar klockan 9–12. På onsdagar är det även extra jour klockan 13–15. Detta arrangeras av Skånes släktforskarförbund och Lunds släktforskarförening.


Läs artikeln i tidningen på nätet.


 

Relaterat innehåll