Att se kartbilder i webbläsaren

Se hur du öppnar eller tittar på kart- eller dokumentbilder
(Författare: Björn Johansson)
Historiska kartor

Titta på kartorna med Internet Explorer

Vår rekommendation: använd Internet Explorer för att titta på kartorna och dokumenten på våra Kart-DVD/USB. Om du inte har Internet Explorer som standard webbläsare, gör så här för att öppna Kartvolymen:

  • Öppna Windows Utforskare och peka på filen start.html
  • Högerklicka och välj Öppna med
  • Välj Internet Explorer

IE-kartor-1100.jpg

Gör Internet Explorer till din standard webbläsare

Om du vill göra Internet Explorer till din standardläsare för HTML-filer kan du i ovanstående dialog istället klicka på sista alternativet Välj en annan app (program) och där markera Internet Explorer och bocka för Använd alltid denna app för att öppna html-filer.

IE-kartor-1200.jpg

Installera DjVu Browser Plug-in

DIS historiska kartor och dokument är lagrade i ett format som benämns Dejavue – förkortat DjVu. Därför skall du också installera DjVu Browser Plug-in i Internet Explorer. Om du inte redan har det, öppna en ny flik och följ anvisningarna som visas. Starta därefter om Internet Explorer för att denna plug-in skall aktiveras.

IE-kartor-1300.jpg

Spärr mot körning av webbsidor med aktivt innehåll

Kartprodukternas dialoger bygger på Java-script vilket klassas som aktivt innehåll. Om du har Internetinställningar som förhindrar körning av aktivt innehåll, får du upp följande varningsruta med texten:

IE-kartor-1400.jpg

Det är lätt att missa denna varningsruta då en försvinner inom något 10-tal sekunder. För att vara säker på att du ser hela programfönstret och också denna varning, kan du trycka tangentkombinationen Ctrl – för att minska storleken på Webbläsarfönstret. Med Ctrl + ökar du storleken igen och med Ctrl 0 (noll) får du tillbaka ordinarie storlek.

Om du litar på din kartprodukt, vilket du självklart kan göra, klickar du på rutan Tillåt innehåll som har blockerats. Du kan nu köra vidare. När du öppnar en kartbild eller ett dokument, kan samma varning dyka upp på nytt. Gör som förut – tillåt innehållet! I fortsättningen kommer varje ny kartbild upp i samma ruta som föregående och inga fler varningar skall besvära dig denna gång.

Ta bort spärr för körning av webbsidor med aktivt innehåll

För att eliminera ovanstående varning för webbsidor på din hårddisk och/eller DVD-skivor framöver går du till Internet Explorers inställningar för Internetalternativ via kugghjulet uppe till höger:

 

IE-kartor-1500.jpg  IE-kartor-1600.jpg

Markera i de Avancerade inställningarna raderna Tillåt att aktivt innehåll körs i filer på Den här datorn och också motsvarande rad för CD-skivor på raden under. Avsluta med OK.

Stäng därefter Internet Explorer och starta om datorn. Nu skall dina nya inställningar gälla.

 

Relaterat innehåll