Sveriges Släktforskarförbund startar tidningsupprop

Är du en av alla dem som fått en intressant sökträff bland Kungliga bibliotekets digitaliserade dagstidningar – bara för att bli varse att materialet är upphovsrättsskyddat och bara kan läsas i KB:s lokaler? Nu startar Sveriges Släktforskarförbund ett upprop för en betydligt friare tillgång till de omistliga tidningarna.
Upprop

Initiativet till uppropet togs av Ted Rosvall under förbundets samrådskonferens i början av mars. Privat har han drivit frågan länge, bland annat i form av flera uppmärksammade inlägg i sin blogg här på Rötter.

– Tidningarna är en av de främsta kulturhistoriska resurserna vi har. Kyrkböckerna är i särklass naturligtvis, men efter dem vill jag nästan påstå att tidningarna kommer som nummer två. I dem får man inte bara torr information, utan man får veta varför saker och ting hände, säger han.

Kungliga bibliotekets tolkning av upphovsrättslagen innebär att de digitaliserade dagstidningar som är 115 år eller yngre inte kan läsas hemifrån. Gränsen flyttas fram ett år i taget och går i dagsläget vid årsskiftet 1901/1902.

Samtliga tidningar är dock sökbara, så det går att få veta att intressanta träffar finns.

Under samrådskonferensen berättade Ted Rosvall om just ett sådant exempel: en borttappad ana som visade sig finnas omnämnd i en tidning och där sökträffen – tack och lov – befann sig på rätt sida gränsen.

– Alla var med på tåget och verkade tycka att det här var mycket välkommet och mycket viktigt, säger han.

Sveriges Släktforskarförbund har den senaste tiden försökt påverka KB i frågan om en rimligare tolkning av den i dataåldern delvis föråldrade upphovsrättslagen, något som inte fått gensvar.

Förbundsordförande Erland Ringborg tycker i detta läge att Ted Rosvalls idé om ett upprop är bra.

– Man ska inte behöva åka till Stockholm för att ta del av det här materialet. Nationalbibliotekets digitalisering måste vara till för hela landet, säger han.

Här hittar du uppropet med krav på att gränsen flyttas till år 2000. Skriv på, dela och sprid!

Publicerat 2017-03-23 som nyhet på http://www.genealogi.se

Relaterat innehåll