Nyhetsbrev december 2017

Nyhetsbrev december 2017

Nyhetsbrev från Föreningen DIS

Hej!

Julen verkar komma planenligt även i år. Vi önskar er alla en god jul och ett gott nytt år!


Diskulogen nr 119

Lagom till jul kommer nr 119 i din brevlåda. Redan nu finns hela tidningen att läsa på webben. Läs t.ex. artikeln om ortofoton som börjar på sidan 28. Lantmäteriet har gett tillgång till flygfoton tagna 1949-70. Artikeln ger dig hjälp hur du steg för steg laddar ner kartbilderna.

Läs Diskulogen!

Disgen 2016 lockar fler och fler

Om du inte redan skaffat Disgen 2016 så är det dags nu i jultider när du kanske har ledigt och tid för familjen. Uppdatering till 2016.6 har nyligen släppts. Du testar den gratis med full funktionalitet en månad. Lite längre ner i mejlet lyfter vi fram de funktioner vi sedan länge har som passar för din eventuella DNA-forskning.

Hämta Disgen!

Medlemsavgift för 2018

Med detta nummer av Diskulogen följer ditt inbetalningskort för nästa års medlemsavgift för Dis, och om du är med i någon av regionföreningarna finns den avgiften inbakad där.

Så glöm inte att öppna plastpåsen med tidningen när du får den och ta hand om inbetalningskortet, även om du kanske redan läst tidningen som pdf. Läs gärna på webben hur vi hanterar dina personuppgifter.

Medlemsförmåner!

Disbyt är fullt öppet i mellandagarna

Vår databas Disbyt är fullt öppen för alla DIS-medlemmar 27-29 december.

Sök i Disbyt!

Distansutbildning för Disgen

Du är kanske intresserad av en distanskurs i Disgen? Inga tider att passa, och du slipper resorna till en kurslokal. Dis-Filbyter erbjuder nu sin distansutbildning för Disgen 2016 till alla medlemmar i föreningen Dis.

Distansutbildning

Har du tagit DNA-test och vill lära dig mera för att förstå dina resultat?

Du kanske inte hade tagit något DNA-test när vi hade ett temanummer om DNA i Diskulogen för två år sedan? Det finns flera intressanta artiklar i det numret som fortfarande håller, trots den snabba utvecklingen på området. Vi tipsar även om andra sajter, verktyg med mera. Läs gärna vidare på länken även om du inte har testat dig alls, utan bara är nyfiken. Nyligen beräknades att ca 40 000 personer i Sverige har DNA-testat sig i någon form av släktforskningssyfte och i världen bedöms siffran vara uppemot ca 10 miljoner på de olika bolagen.

Läs mer ..

Disgen 2016 för din DNA-släktforskning

Du kanske vill lära dig mer om hur du kan använda Disgen för din DNA-släktforskning? Flera verktyg finns redan inbakade som du kanske inte tänkt på. Sedan länge finns t.ex. en matrilinjär stamtavla – det är ju där du ser hur mitokondrieDNA:t ärvs. Och vårt forskningsstöd med flaggorna hjälper dig märka upp släkten.

Läs mer ..

Att hitta begravda på nätet

Här är en artikel där du kan läsa om var du kan hitta uppgifter om avlidna för att komplettera din forskning, både gravregister och dödsannonser. Det finns även andra intressanta länkar i artikeln.

Läs mer ..

Frågor eller synpunkter?

Du kan alltid ställa frågor eller lämna synpunkter i DIS Forum eller genom att kontakta verksamhetsledare Christer Gustavsson (christer@dis.se) eller ordförande Daniel Berglund (ordf@dis.se).