
Syftet med Forskarstugan i Gamla Linköping är att besökare och medlemmar ska få se och få tillgång till ett referensbibliotek med olika hjälpmedel inom släktforskning.
Bibliotek
ÖGF har ett omfattande bibliotek som består av ett par tusen titlar. Tyngdpunkten har naturligtvis östgötsk anknytning med inslag av material som medlemmar har skrivit. De nationella inslagen är uppslagsverk, släktböcker, militaria och utbildning förutom handböcker och matriklar av olika slag.

Det som är mest unikt är Mari-Anne Olssons avskrifter av genealogiskt intressanta uppgifter från bouppteckningsingresserna. De drygt 40 pärmarna omfattar alla härad och städer (inte de yngsta Mjölby & Motala) i Östergötland från bouppteckningarnas början till en bit in på 1800-talet. Även Tjust härad finns representerat med fem pärmar. Det unika består i att fler personer som förekommer i ingressen kan finnas i registret. Så du kan ibland hitta partner, barn, släktingar och andra personer som bevakar de arvingarnas rätt.
Datorer med register
Alla datorer (4 stycken) är förbundna i ett lokalt nätverk med Internet-anslutning. De har alla moderna Windows versioner. Inget e-postprogram kan används i datorerna så vi rekommenderar att du använder webmail hos din egen operatör om du vill skicka e-post från lokalen.
Använd Windows WordPad, webmail eller Anteckningar om du behöver dokumentera något eller tag med din egen laptop.
Gemensam skrivare finns i lokalen för utskrift till självkostnad och en virtuell PDF-"skrivare" finns i varje dator.
Senaste versionen av DISGEN finns i datorerna. Abonnemang finns hos Arkiv Digital och Ancestry (1 st World Deluxe) samt hos Genealogiska Föreningen. För andra tjänster så som Riksarkivets Digitala forskarsal använder du din egen inloggning.
Sveriges Släktforskarförbunds och Riksarkivets Befolkningsskivor, Dödboken, Begravda i Sverige, Svenska ortnamn, Emibas, Johan Bures släktbok samt några andra register finns i datorerna.
I övrigt kan du se vad som finns och söka här bland annat äldre material. Om du vill titta på något kontakta DIS kansli först.

Släktforskningstidningar
Dis och ÖGF har 100-talet utbytestidningar från andra släktforskarföreningar som du kan bläddra i.
Öppettider
Forskarstugan är öppen för självservice
helgfria vardagar, måndag - torsdag kl. 9 - 12 & 13 - 16.
När du behöver personlig hjälp är du naturligtvis välkommen till DIS-Filbyters forskarverksamhet i Fontänen, Linköping. I Fontänen kommer DIS-Filbyter att driva forskarverksamhet med värdar och ett flertal datorplatser med abonnemang. För öppettider och utbud, se DIS-Filbyters hemsida.
Vägbeskrivning
Tänk på att Friluftsmuseet Gamla Linköping med Valla gård är en av kommunens främsta turistmål. Passa på att se dig omkring när du besöker oss. Du hittar Dis kansli och Forskarstuga i Scoutgården (Hovslagaregatan 3), bakom Värdshuset vid infarten till området. Se vägbeskrivning på Friluftsmuseet Gamla Linköpings webbplats.
