Bouppteckningar

Bouppteckningar – en värdefull källa till information!
Bouppteckning

En av de första källorna utanför kyrkoarkiven som många släktforskare kommer i kontakt med är bouppteckningarna. Bouppteckningar tillhör domstolarnas arkiv, och upprättades när en person avlidit för att förteckna arvingarna och vad den avlidne ägde. Bouppteckningarna förvaras i original hos Riksarkivets landsarkiv, om de upprättades före den 1 juli 2001. Bouppteckningar gjorda efter den 1 juli 2001 förvaras hos Skatteverket. Bouppteckningar skulle upprättas enligt lag från 1734, men det är långt ifrån alltid de är bevarade i arkiven.

Bouppteckningar är ett utmärkt sätt att förstå mer om dina förfäder, få reda på vad hushållet ägde, både möbler, kläder och en gårds djur och redskap finns med. De är också bra sätt att få reda på var barnen finns, vilka de är gifta med och så vidare. Det är särskilt viktiga källor att undersöka när det gäller emigranter, vad står i föräldrarnas bouppteckningar om vistelseorten?

Hur hittar du bouppteckningar?

Det är ingen sekretess på bouppteckningar, så du kan beställa även nyare bouppteckningar. Det enklaste sättet att beställa en kopia av en bouppteckning är att använda det särskilda formuläret på Riksarkivets webbplats. Då behöver du inte själv ta reda på vilket landsarkiv/stadsarkiv som förvarar just den bouppteckning som du söker. Du hittar formuläret på Riksarkivets webbplats för beställning av bouppteckningar. Fyll i de uppgifter du har om var och när en person avled, som du har t.ex. från dvd:n Sveriges dödbok 1901-2009.

Bouppteckningar finns även med i abonnemangen både hos ArkivDigital (ADOnline) och SVAR/Riksarkivet, medan Ancestry/Genline inte har gått in på detta källmaterial. För att se omfattningen på respektive aktörs material, så är det lättast att se i ArkivDigitals informationsblad, respektive hos SVAR via sökvägen från startsidan se Databaser och välj Bouppteckningar.

SVAR har i sitt abonnemang även sökbara register till bouppteckningar som finns hos landsarkiven i Härnösand, Uppsala, Vadstena och Östersund. Men det är inte alltid de har själva bouppteckningen i abonnemanget, om det materialet inte är skannat ännu. ArkivDigital har också register för bouppteckningarna, men det är skannade alfabetiska register, de är alltså inte sökbara, utan du får bläddra dig fram. Registren kan alltså hjälpa dig att hitta bouppteckningen men du kan som sagt även be arkiven söka fram den åt dig.

Lästips

Lästips för att lättare förstå orden i t.ex. bouppteckningarna eller i andra sammanhang:

Barbro Lunsjö: Släktforskarens ordbok - Nyckeln till bouppteckningar (utgiven 2009), eller dess äldre versioner ”Släktforskarens uppslagsbok” (utgivna 1997 respektive 2002).

Kent Andersson & Henrik Anderö: Ordbok för släktforskare (senaste reviderade utgåvan är utgiven 2006).

Henrik Anderö & Elisabeth Thorsell: Läsebok för släktforskare (en lärobok med exempel i handskrifter för att förbättra din förmåga att tyda och förstå gammal handstil).

Böckerna kan lånas på de flesta bibliotek eller köpas från t.ex. Släktforskarförbundets nätbokhandel där du som DIS medlem handlar till särskilt pris, eller givetvis via andra bokhandlar, eller begagnat; se t.ex. Bokbörsen