DIS Syd över Øresund

Mats J Larsson berättar om en gränsöverskridande aktivitet som anordnades av DIS-Syd.
DIS Syd med gränsöverskridande aktivitet över Øresund

Lördagen den 29 oktober åkte 25 medlemmar från DIS Syd över sundet till Helsingør. Släktforskardagen var ett samarrangemang mellan DIS Helsingør och DIS Syd. Det var lika många deltagare från DIS Helsingør. Vi höll till i Slægt & Datas lokal på Svingelport i Helsingør, som låg på bekvämt promenadavstånd från färjeläget.

Vi hälsades välkomna av formanden för Slægt & Data DIS Helsingør, Jørgen Petersen, som berättade om hur dagen var upplagd. Han utgick från att deltagarna letade efter släktingar på båda sidor om sundet och att de flesta svenska deltagarna var intresserade av hur man släktforskar i Danmark och omvänt.

Om släktforskning i Danmark informerade arkivarien från Danmarks Riksarkiv Jørgen Mikkelsen. Han berättade om källor till släktforskning i Danmark och efter avbrott för kaffe med dejlige danska wienerbrød, fortsatte han att visa på möjligheter som finns att söka efter svenskar i Danmark med hjälp av olika register, som t.ex. kyrkoarkiv som till skillnad från i Sverige är tillgängliga gratis.

Till frokost serverades tvo stykker smørrebrød med øl eller vand, dejligt. Deltagarna blandade sig och utbytte nyttiga erfarenheter. På eftermiddagen tog Anders Lindberg, utbildningsansvarig i DIS Syd, över och berättade hur man släktforskar i Sverige med hjälp av kyrkböcker på nätet och cd-skivor om Sveriges befolkning och Sveriges dödbok. Han hade dessutom ordnat så att de danska deltagarna fick en gratis forskningsvecka av Arkiv Digital.

Föreläsarna var skickliga, arrangemangen förträffliga och stämningen var gemytlig. Dagen avrundas med att DIS Helsingør och DIS Syd bestämde att ordna en liknande träff på andra sidan Øresund nästa år.

Historien upprepar sig

Lördagen den 28 oktober 2017 blev det en fortsättning på turandet med temat "Släktforska på bägge sidor om Öresund". Läs artikeln från Diskutabelt.

 

Relaterat innehåll