Släkten information 2021-10

Information om appen Släkten till köpare av Disgen 2019 och Disgen 2021 med anledningen av beslutet om att appen inte ska ingå i Disgens pris. I stället kommer appen att kosta ett mindre belopp i fortsättningen för den som vill ha den.
Informationen sändes ut i mitten på oktober.
information

Du har köpt Disgen 2019 och/eller Disgen 2021 av oss. I priset för Disgen 2019 ingick nyheten appen “Släkten”, ett enkelt sätt för dig att ta med dig släktforskningen på mobiltelefonen. För dig som gick direkt till Disgen 2021 utan version 2019 ligger det ju också i priset.

“Släkten” finns sedan ett bra tag tillgänglig för Android men inte för iOS (Apple). Även om vi inte har varit så bra på att informera har det kanske framgått bland annat i Diskulogen och i Dis Forum där vi regelbundet uppdaterat att det tyvärr inte gått som vi tänkt oss med lanseringen av appen inom iOS-världen.

Kort och gott - Apple accepterar inte vårt upplägg att appen ingår i Disgens pris. De vill att köpet på ett eller annat sätt går via dem.

Vi har vänt och vridit på detta ett bra tag nu, tillsammans med utvecklaren och i upprepad dialog med Apple, och till sist bestämt oss för den enda lösningen som vi kan se är rimlig på sikt, nämligen att appen inte ska ingå i Disgens pris. I stället kommer appen att kosta ett mindre belopp i fortsättningen för den som vill ha den. Det kommer att gälla både för Android och iOS.

Vad händer nu?

Du som redan har appen på din androidtelefon kan använda den även i fortsättningen, men det kommer inte att komma några gratisuppdateringar, utan då förutsätts att du köper den.

Du som vill ha appen Släkten måste fortsättningsvis köpa den i Apples App Store eller Google Play.

Du som har köpt Disgen 2019 respektive Disgen 2021 har betalat 30 kr extra för appen eftersom den ingick i priset för Disgen. Du kan nu välja att efterskänka pengarna till föreningen eller att få tillbaka dem. (Har du köpt både Disgen 2019 och 2021 är det bara en gång du har betalt för appen). Vi hoppas att så många som möjligt är generösa och vill efterskänka pengarna och på det viset gynna föreningen. Du som ändå vill ha tillbaka de extra pengarna för appen ska naturligtvis få det; kontakta då kansliet via e-post så löser vi det (du behöver ange namn och medlemsnummer i e-brevet).

Avslutningsvis...

Givetvis beklagar vi att det blev så här. Vi har dock inte lyckats hitta någon annan lösning trots många kontakter med Apple. Därför måste vi motvilligt ta det här steget.

Vi kommer givetvis att behålla sättet att dela data med appen från Disgen så som vi har det idag, det ska alltså vara en smidig väg att från ditt köpta Disgen-program ladda data till Släkten.

I och med detta beslut hoppas vi att appen Släkten snart ska vara tillgänglig även för Appleanvändare, även om den alltså kommer att kosta ett mindre belopp i inköp via app-butikerna för din mobiltelefon.

Hälsningar

Föreningen DIS