Tekniska krav

Bra att veta om tekniska krav.

Om du har en dator av senare modell kan du använda Disgen 2016 utan några problem. Men för att få ut mesta möjliga bör du känna till några saker. 

  • Operativsystem: Windows Vista, Windows 7, Windows 8 eller Windows 10. 32-bit eller 64-bit spelar ingen roll.
  • Upplösningen och storleken på bildskärmen påverkar hur du upplever Disgen. Disgen passar bra för en upplösning på 1366 x 768 pixlar men bör vara minst 1280x800. Om din skärm är mindre än sidan på en webbplats dyker det upp rullister i kanterna. Disgen kan hantera mer än en bildskärm, om din dator har flera.
  • Processor: ingen nedre gräns i hastighet; en "vanlig pc" går bra.
  • Primärminne: Disgen använder normalt runt 50 MB i drift. Kartanvändning och stora databaser kan kräva betydligt mer.
  • Diskutrymme: Själva programmet tar 65 MB på disken. Därtill kommer dina släktforskningsdata som kan ta hur mycket plats som helst, särskilt om du har bilder.
  • Mus. Disgen går att köra enbart med tangentbord men i vissa situationer underlättar det att ha en mus.

Disgen levereras endast via internet från DIS webb. Handledning finns på DIS webb. Uppdateringar distribueras via internet.

Använd inte molnlösning

Följande är inte en begränsning i Disgen utan ligger i molnlösningens natur.

Inga molnlösningar kan användas för Disgens aktiva datamapp eftersom synkronisering mellan den lokala kopian och molnet inte sker i realtid. Konsekvensen blir att olika kopior av datamappen förekommer samtidigt vilket kan leda till dataförlust. Det gäller för molnlösningar som Dropbox, Google Drive, OneDrive, Elgigantens cloud eller liknande.

Molnlösningar fungerar däremot alldeles utmärkt för lagring av säkerhetskopior.

Fungerar Disgen 2016 i Linux?

Vi har haft testare som haft framgång med Disgen 2016 under betatesterna. Vänd dig till en Linux-faddrar som kan bistå med råd och dåd.

Fungerar Disgen på Mac?

Disgen är skrivet för Microsoft Windows och fungerar därför inte rakt av på en Mac. Det finns olika lösningar, Parallels är en, CrossOver är en annan, men vi har inte testat någon särskild lösning under utvecklingen av Disgen. 
Vi har haft testare som kört Disgen 2016 under betatesterna. Vänd dig till en Apple/Mac-faddrar som kan bistå med råd och dåd.